Każdy z nas to zna. Uporczywe zabrudzenia na dnie garnka czy patelni potrafią skutecznie popsuć przygotowywanie ulubionych dań. Niestety skuteczne detergenty są często agresywne w działaniu i niebezpieczne dla zdrowia domowników. Sprawdź, jak rozprawić się z przypalonym tłuszczem raz na zawsze.
Ketchup i sól
Ketchup i sól to nie tylko przepis na szybkie doprawienie dania. To także mieszanka, która pomoże rozprawić się z zabrudzonym dnem garnka. Na porysowany i zabrudzony spód patelni lub garnka nakładamy ketchup i posypujemy solą. Czekamy ok. 5 minut. Bierzemy miękką gąbkę do naczyń i porządnie wcieramy powstałą pastę w naczynie. Po 10 minutach wypłukujemy mieszkankę. Dno naczynia będzie lśniło jak lustro.
Przeczytaj też: Krokodyl rzucił się na jej siostrę. Bohaterska reakcja Angielki
Cola i rajstopy
Brzmi niewiarygodnie? Ale działa. Popularny napój gazowany ma szereg zastosowań w gospodarstwie domowym. Zawartość kwasu fosforowego pozwala między innymi pozbyć się rdzy z zaniedbanych narzędzi.
Cola sprawdzi się także przy usuwaniu przypalonego tłuszczu. Wystarczy wlać na dno rondelka pół szklanki napoju i odczekać kilka minut. Zapomnij o szorstkich czyścikach, te mogą co najwyżej porysować garnek. Zamiast tego użyj nieużywanej pary rajstop. Odetnij końcówkę i stwórz własnoręczny czyścik. Dzięki temu naczynie będzie nienaruszone, a brud zniknie bezpowrotnie.
Przeczytaj także: Myjka wysokociśnieniowa. Doskonała do prac w ogrodzie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.