Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie susz tych grzybów. "Uwalniają zbyt dużo toksyn"

3

Sezon na zbieranie grzybów w pełni. W tym roku zapowiada się na naprawdę bogate zbiory. Powstaje pytanie – co zrobić z zebranymi grzybami? Można zrobić z nich aromatyczny sos, przepyszną zupę grzybową i je zamarynować. Można także je ususzyć. Zdradzamy, jak zrobić to najlepiej.

Nie susz tych grzybów. "Uwalniają zbyt dużo toksyn"
(Pexels)

Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie świąt bożego narodzenia bez potraw, w których główną rolę grają suszone prawdziwki i podgrzybki. Grzyby w tej postaci swój aromat zachowują bardzo długo. Dzięki temu pyszne dania z grzybami można jeść praktycznie przez cały rok.

Jesień to pora roku idealna do tego, by zaopatrzyć się w te dary lasu. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo suszyć grzyby i jak je odpowiednio przechowywać. Zdradzamy także, jakich grzybów nie suszyć.

Jakie grzyby można suszyć?

Grzyby, które można suszyć to te, które mają suchą skórkę na kapeluszu, czyli prawdziwki, podgrzybki, koźlarze.

Ich walory smakowe zostaną w pełni zachowane, dzięki temu, że odparuje z nich woda. Do suszenia należy przystąpić najszybciej, jak tylko się da. Maksymalny czas przechowywania świeżych grzybów w lodówce to 24 godziny. Im bardziej miękki grzyb, tym czas przechowywania go w chłodziarce musi być krótszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jesienne grzyby. Znajdziesz je w polskim lesie

Nie susz grzybów, które mają blaszki – kurki, gąski i rydze nie nadają się do tego. Nie dość, że źle znoszą proces suszenia, to na dodatek praktycznie zupełnie tracą smak.

Nie wolno suszyć również rydzów. Zawierają dużo białka - białko w procesie suszenia uwalnia zbyt dużo toksyn. Nie susz również starych grzybów i tych, które nasiąknięte są wodą.

Suszenie grzybów

Do suszenia najlepiej nadają się kapelusze grzybów. Przed suszeniem nie mocz grzybów w wodzie. Grzyby suszyć możesz w piekarniku, bądź suszarce elektrycznej. Temperatura suszenia powinna wynosić ok. 40 st. Celsjusza. Jeśli wybierasz opcję z piekarnikiem, nie włączaj termoobiegu, uchyl lekko drzwiczki – zamknij je dopiero pod koniec suszenia.

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby można przechowywać nawet do trzech lat, najlepiej jednak, aby był to tylko jeden sezon. Ususzone grzyby trzymaj w szczelnych pojemnikach, umieszczonych w suchym i ciepłym miejscu. Zapasy zabezpieczysz przed molami, trzymając w słoikach czy puszkach liście laurowe.

Autor: WRO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić