Sałatki są lekkie, zdrowe, pełne warzyw. Wydawałoby się, że po dodaniu tofu czy chudego mięsa, np. z indyka czy kurczaka, to dietetyczny ideał. Niestety, jeśli sałatkę zamawiamy w restauracji czy barze, musimy bardzo uważać – zazwyczaj oprócz zdrowych składników dodaje się do nich sosy. Te natomiast są zazwyczaj bardzo kaloryczne. Szczególnie gdy mowa o sosach: francuskim, miodowo-musztardowym, serowym, orzechowym, aioli i majonezowy. Gdy przygotowujemy sałatkę w domu, najlepszym wyjściem będzie polanie jej odrobiną oliwy z oliwek (pamiętajmy, że jedna łyżka ma ok. 80 kcal) lub sokiem z cytryny.
Sprawdź również: Odświeżenie dywanu jest proste. Użyj tego produktu za 4 złote
Najbardziej kaloryczne orzechy
Każdy dietetyk potwierdzi, że orzechy są potrzebne w diecie. Zawierają dużo błonnika, witaminy (np. E lub B), kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Jednak żeby sobie nie zaszkodzić, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów, powinniśmy unikać orzechów prażonych czy solonych – dużo bardziej tłustych i kalorycznych.
Nie możemy także przesadzić z ilością i zjadać maksymalnie jedną garść tego przysmaku dziennie. Przy czym nie traktować orzechów jako przekąski między posiłkami, a części jednego z posiłków, np. śniadania czy podwieczorku. Warto pamiętać również, że najwięcej kalorii mają orzechy makadamia, pekan, włoskie oraz brazylijskie.
Zdradliwe owoce
Już w szkole powtarza się nam, że w codziennej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. To oczywiście prawda, jednak istotna jest proporcja. Wszystkie owoce zawierają bowiem cukry, a wiele z nich jest naprawdę kaloryczna. Dlatego na redukcji warto unikać bananów, czereśni, gruszek, mango, ananasów czy winogron (mała kiść ma prawie 20 g cukru i około 70 kcal).
Przeczytaj również: Czosnek uratuje twoje storczyki. Oto genialny trik
Podczas przygotowywania zdrowych koktajli czy smoothie również warto wziąć pod uwagę kaloryczność wszystkich składników. Całkowicie powinniśmy natomiast wyeliminować owoce suszone – pozbawione wody, są dużo bardziej kaloryczne. 100 g rodzynek sułtańskich ma 302 kcal, a suszonych śliwek 267 kcal!
Masło orzechowe - tak czy nie?
Masło orzechowe jest źródłem składników odżywczych. Zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Jednak nie jest to produkt, który powinniśmy spożywać każdego dnia – w 100 g ma bowiem aż 588 kcal! Gdy wybieramy masło orzechowe, zwróćmy też uwagę na jego skład i kupujmy tylko takie, w którym nie ma soli, cukru, oleju palmowego i konserwantów. Najlepsze masło orzechowe będzie zawierało 100 proc. orzeszków.