Ogórek jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Czym byłby tradycyjny polski schabowy bez dodatku mizerii? Każdy wie jednak, że gorzki ogórek może popsuć smak każdego dania. Sprawdź, jak obierać warzywo, by uniknąć gorzkiego posmaku.
Jak obrać ogórka, by nie był gorzki?
Gorzki smak ogórka nie jest oznaką, że warzywo jest stare. Winne są naturalne substancje: kukurbitacyny. To związki chemiczne należące do grupy steroidów. Ich wytwarzanie to naturalny mechanizm obronny rośliny, mający ustrzec ją przed szkodnikami. Zazwyczaj największe stężenie tych związków jest w liściach i łodygach.
Przy obieraniu należy zwrócić uwagę na kolor warzywa. W miejscu, w którym ogórek jest ciemniejszy, jest więcej pogarszających smak substancji. Eksperci radzą, by obierać go od jaśniejszej strony. W ten sposób unikniemy rozprowadzenia gorzkiego smaku po całym warzywie.
Na szczęście rolnicy na całym świecie dokładają wszelkich starań, by ogórki z roku na rok były mniej gorzkie. Do sadzenia używają bowiem tylko ziaren słodkich upraw.
Ogórek - ciekawostki
Ogórek to drugie, po pomidorze, najchętniej wybierane warzywo w Polsce. Był doskonale znany już w starożytności. Arystoteles sugerował, by żony, których mężowie byli mało namiętni spożywali warzywo w dużej ilości. Miało to dodać im sił witalnych. W średniowiecznej Polsce wierzono, że ogórek jest najlepszym lekarstwem na gorączkę. Dlatego też wkładano warzywo do łóżka gorączkującego pacjenta - warzywo miało zbić temperaturę. Największy ogórek w historii warzył 69 kg i mierzył 170 cm. Chiński rolnik, który go wyhodował, podkreślał, że używał tylko naturalnych nawozów.
Przeczytaj też: Bardziej zabójczy niż alkohol. Odpowiada za siedem typów raka
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.