Jak doskonale wiadomo, większość makaronów, które kupujemy, jest zrobionych z mąki. Podczas gotowania makarony uwalniają zawartą w sobie skrobię, dlatego też woda po gotowaniu jest zazwyczaj zabarwiona na biały kolor. Skrobia ma jednak przydatne właściwości emulgujące, które pomogą w przygotowaniu pysznych sosów do makaronów! Zastanawiacie się w jaki sposób? Krok po kroku tłumaczymy to poniżej.
Dlaczego nigdy nie powinieneś odcedzać makaronu nad zlewem?
Wiele osób spotkało się kiedyś z sytuacją, w której w sosie np. do spaghetti, na talerzu były dość nieestetycznie wyglądające warstwy tłuszczu. Wyglądało to, jakby oddzielały się od pozostałych składników. Wtedy może temu zapobiec wspomniana skrobia. Właściwości emulgujące sprawiają, że łączy ona składniki, które normalnie nie łączą się tak dobrze. Dzięki niej sosy do makaronów zachowają całkowicie jednolitą konsystencję.
Jak prawidłowo odcedzać makaron po ugotowaniu?
Aby wykorzystać wodę po gotowaniu, przed odcedzeniem makaronu możemy przelać ją do innego naczynia. Wystarczy jedynie jej kilka "porządniejszych" łyżek. Potem należy dodać ją w odpowiednim momencie do przygotowanego sosu. Pomocny będzie również specjalny cedzak, postawiony na innym naczyniu. Wtedy w bardzo prosty sposób oddzielimy makaron od białej wody, bez konieczności jej natychmiastowego wylewania.
Dobrym pomysłem będzie także powstrzymanie się od opłukiwania makaronu po ugotowaniu. W ten sposób skrobia, która na nim zostanie, po wymieszaniu z sosem zemulguje jego składniki. Sos będzie gładki i doskonale połączy się z makaronem.