To, że warzywa i owoce są sztucznie nawożone, nikogo już nie dziwi. Na rynku jest coraz więcej produktów bio, ale ich ceny przyprawiają o zawrót głowy. Jeśli decydujesz się na zakup warzyw i owoców z niepewnego źródła, sprawdź, czy nie znajdują się one na czarnej liście dietetyków.
Parszywa dwunastka warzyw i owoców
"Parszywa 12" to lista najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców na rynku. Badania zostały wykonane w USA, ale dietetycy uznali, że wyniki na naszym podwórku byłyby podobne. Oto najbardziej "toksyczne" plony:
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogrona
- Brzoskwinie
- Wiśnie
- Gruszki
- Pomidory
- Selery
- Ziemniaki
Warto wziąć poprawkę na sezonowość powyższych produktów. Jeśli zdecydujemy się na zakup owoców i warzyw zgodnie z kalendarzem upraw, jest większa szansa, że będą mniej zanieczyszczone.
Które owoce i warzywa są najzdrowsze?
Na szczęście są także takie produkty, które można spożywać często i bez obaw. Na liście króluje awokado, kukurydza i ananas, ale znajdziemy na niej także swojską cebulę, kalafiora, czy kapustę.
Nie zrażajcie się. Zimą dostarczanie sobie witamin pod postacią warzyw i owoców jest wyjątkowo ważne. Pamiętajcie jednak, żeby wszystko robić z głową. Specjaliści podpowiadają, żeby dokładnie oczyścić owoce i warzywa. dokładnie płukać je pod bieżącą wodą. Wtedy przynajmniej część zanieczyszczeń zniknie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.