Wydawać by się mogło, że nie ma w kuchni nic łatwiejszego niż ugotowanie jajka. Przecież nawet mało doświadczony kucharz potrafi przygotować jajecznicę. Tymczasem, ten składnik potrafi przysporzyć kłopotów nawet szefom kuchni. Naucz się tych prostych trików, by gotować jajka jak mistrz.
Pęknięta skorupka? A to pech
Chcesz przygotować idealne śniadanie? Tymczasem jajka odmawiają posłuszeństwa i pękają podczas gotowania... Na pewno popełniłeś ten błąd.
Pamiętaj, żeby nie wrzucać do gorącej wody jajek, które dopiero co wyjąłeś z lodówki. Daj jajkom chwile na kuchennym blacie, zanim wrzucisz je do wrzątku. W ten sposób zniwelujesz różnicę temperatur, która może powodować pękanie skorupki.
Triki kucharzy i… naszych babć
Chcesz mieć pewność, że skorupka nie pęknie? Nakłuj zaokrągloną końcówkę jajka pinezką lub wykałaczką. Zmniejszysz w ten sposób ciśnienie w jajku.
Świetny sposób na gotowanie jajek stosowały także nasze babcie. Dodaj do gotującej się wody łyżkę soku z cytryny. To ochroni skorupkę przed uszkodzeniem.
Zabrakło cytryny? Zastąp ja octem. Sytuacje powinna też uratować zwykła, kuchenna sól.
Perfekcyjne jajko na twardo? Gotuj je 8 minut od momentu wrzenia. Wolisz półpłynne żółtko? Wyjmij jajko po ok. 3 minutach.