Puszki z żywnością są stałym elementem naszych kuchni. Od ryb, przez warzywa, aż po owoce – świadomość, że można po nie sięgnąć w każdej chwili, to dla wielu z nas ogromne udogodnienie. Przechowywane w piwnicach czy szafkach, gotowe by serwować szybki posiłek lub dodatek do dania.
Co sprawia, że produkty w puszkach są tak popularne? Ich cena i trwałość. Są niezastąpione, kiedy szybko musimy przygotować coś na obiad. Długie terminy przydatności do spożycia to kolejny atut, który przyciąga klientów do półek z konserwami. Wystarczy, że otwartą puszkę schowamy do lodówki, a jej zawartość jeszcze długo pozostanie świeża. Zdarza się, że podczas przygotowywania posiłku nie wykorzystamy całej zawartości puszki. Przez nieprawidłowe otwieranie jedzenie może wyschnąć lub się zepsuć. Jak poprawnie otwierać puszki? Wykorzystaj ten trik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęstszy błąd przy otwieraniu puszek
Mimo iż otwieranie puszek jest tak powszechne, niewielu z nas robi to właściwie. Zerwanie wieczka często prowadzi do trudności w ponownym zamknięciu puszki, co skraca czas jej przydatności do spożycia. Nieodpowiednie otwieranie może także prowadzić do rozlania się zawartości.
Jak otwierać puszkę? Jednak właściwa technika może znacząco ułatwić to zadanie. Jak zauważyła pewna użytkowniczka. Zamiast od razu zrywać całe wieczko, należy oderwać je do połowy, a następnie, gdy chcemy zamknąć puszkę, przekręcić zawleczkę o 180 stopni i wsunąć pod brzeg puszki. Dzięki temu możliwe jest jego łatwiejsze zamknięcie po wykorzystaniu części zawartości. Co więcej, unikniemy też niepotrzebnego bałaganu i rozpryskiwania się np. sosu podczas otwierania.
Jak wykorzystać puste puszki?
Często po wykorzystaniu zawartości puszki, wyrzucamy ją do śmieci. A przecież mogą one posłużyć do wielu kreatywnych zastosowań! Pomalowane puszki doskonale sprawdzają się jako organizery na biurko lub doniczki na zioła, które można ustawić w kuchni.