Patelnia będzie jak nowa. Wystarczy nałożyć i odczekać parę minut

0

Zaschnięty brud i przypalenia na patelni mogą być prawdziwym wyzwaniem do usunięcia po smażeniu. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych metod, które mogą ułatwić tę nieprzyjemną pracę. Prezentujemy praktyczne sposoby na rozwiązanie tego problemu. Co ważne, wcale nie są one drogie.

Patelnia będzie jak nowa. Wystarczy nałożyć i odczekać parę minut
Jak doczyścić zabrudzoną patelnię? Są na to sposoby (Adobe Stock)

Zmywanie po gotowaniu to często mało lubiana czynność, zwłaszcza gdy zmagamy się z przypaloną patelnią. To w wielu przypadkach naprawdę żmudne działanie. Nadal jednak można sobie z tym problemem poradzić. Oto nasze rekomendacje, jak pozbyć się trudnego brudu.

Przypalona patelnia? Ten problem możesz łatwo rozwiązać

Dalsze instrukcje znajdziesz dalej po materiale wideo

Zobacz także: Torebka po herbacie pomoże w myciu naczyń

Patelnie mają tendencję do szybkiego przypalania się, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Nie wszyscy mają w domu zmywarkę, a nawet gdy ją mamy, czasem nie wystarcza, aby usunąć przypalenia. Co więc można zrobić? Oto kilka wskazówek. Wydatnie ułatwią one czyszczenie patelni.

Najpierw sprawdźmy zalecenia producenta dotyczące mycia patelni. Niektóre patelnie z powłoką ceramiczną lub teflonową są delikatne i nie powinny być szorowane zbyt mocno. Jeśli będziemy to robić niezgodnie z wytycznymi, możemy łatwo uszkodzić powłokę, co utrudni przygotowywanie potraw.

Jednym z domowych sposobów jest przygotowanie pasty z sody oczyszczonej. Jej wykonanie jest bardzo proste. Do środka patelni wsypujemy sześć łyżeczek sody, dodając 1/4 szklanki wody utlenionej. Mieszamy, aż powstanie pasta, którą równomiernie rozprowadzamy na przypalenia. Po 10 minutach wystarczy zmyć pastę, delikatnie myjąc patelnię.

Sposoby naszych babć wciąż są skuteczne

Kolejnym skutecznym rozwiązaniem jest użycie kwasku cytrynowego. To środek, który znajdziemy w praktycznie każdej polskiej kuchni. Wsypujemy łyżeczkę kwasku do małej ilości wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy patelnię do innego naczynia, zalewając przypalony spód gorącym roztworem. Pozostawiamy na kilka godzin, by kwas mógł zadziałać.

Po upływie tego czasu przecieramy powierzchnię czystą ściereczką, myjemy płynem do naczyń i suszymy. Kwasek cytrynowy usunie brud i nada blasku naszej patelni. Co ważne, jest to stosunkowo trwałe rozwiązanie.

Wiele osób stosuje także inną mieszankę. Po zanurzeniu patelni w gorącej wodzie wystarczy dodać cztery łyżki octu. Po zamieszaniu tego roztworu należy odczekać kilka minut i wyczyścić miękką stroną gąbki zabrudzone miejsca. Po wszystkim wystarczy spłukać patelnię i umyć ją płynem do naczyń.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić