Blogerka wyjaśnia, dlaczego się na to zdecydowała
Ileana Paules-Bronet to influecnerka, która zdecydowała się przeprowadzić w sieci ciekawy eksperyment. Przez tydzień piła codziennie kieliszek zalewy z ogórków konserwowych. Swoje wnioski i obserwacje publikowała na instagramowym profilu.
Kobieta przyznaje, że na pomysł wpadła, gdy zaczęła przeglądać torbę swojego chłopaka, który biega w maratonach. Znalazła w niej pakiet z nagrodami od organizatorów wyścigów oraz ubrania na zmianę. Nie spodziewała się żadnych sensacyjnych odkryć. Tymczasem okazało się, że mężczyzna nosi ze sobą butelkę soku z ogórków konserwowych.
Zaciekawiła się powodem, dla którego chłopak wypija wodę z ogórków. Postanowiła na własnej skórze przetestować skutki takiej diety. Założyła, że po tygodniu picia jednego kieliszka napoju zauważy już jakieś rezultaty i się nie pomyliła.
Pokazała, jakie są efekty ogórkowej kuracji
Przez pierwsze dni trudno było jej przełknąć octową zalewę, chociaż przepada za smakiem ogórków konserwowych. Na Instagramie napisała, że nie mogła się przemóc. Zanim zdecydowała się wypić sok, stała przez kilka minut, wpatrując się w kieliszek. Zdobyła się jednak na odwagę i stwierdziła, że woda z ogórków nie smakuje źle.
Skutki kuracji ogórkową wodą zauważyła już drugiego dnia. Blogerka przyznała, że nie odczuwała tak intensywnych skurczy miesiączkowych. Nie była do końca przekonana, czy to bezpośredni efekt jej nowej diety. Kolejne dni eksperymentu potwierdziły, że woda z ogórków rzeczywiście wpływa korzystnie na jej zdrowie. Przestały jej dokuczać skurcze mięśni. Woda z ogórków poprawiła także świeżość oddechu kobiety.
Blogerka nie żałuje tego, że zdecydowała się na codzienne picie soku z ogórków konserwowych. Z drugiej strony podkreśla, że zmiany w jej organizmie nie są diametralne.
Czy znowu wypiłabym sok z marynaty? Tak, ale chyba tylko jako napój przed lub po treningu. Nie wiem, czy inne korzyści są na tyle duże - pisze.
Woda z ogórków konserwowych. Czy wpływa pozytywnie na organizm?
Octowa zalewa z ogórków konserwowych ma pewne pozytywne właściwości. Działa nawadniająco oraz zawiera duże ilości potasu, sodu, chlorku wapnia i octu. Dzięki tym związkom sok z ogórków sprawia, że organizm odzyskuje poziom elektrolitów. Napój jest też niskokaloryczny i zawiera przeciwutleniacze, w tym witaminę C i E, które chronią przed wolnymi rodnikami.
Marynata z ogórków wspomaga też odchudzanie. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy. Wpływa on na metabolizm glukozy i lipidów w wątrobie, a tym samym poprawia trawienie. Zalewa może też pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Z badań opublikowanych na łamach "Journal of Diabetes Research" wynika, że spożywanie małej ilości soku octowego przed posiłkiem przynosi odczuwalne rezultaty u osób z cukrzycą typu 2.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.