Coraz więcej osób docenia naturalne, ekologiczne produkty i woli poświęcić czas, aby przygotować dobrej jakości przetwory, niż kupować tzw. gotowce z nie do końca wiadomego pochodzenia.
Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych zdrowych przekąsek. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, a do tego są niskokaloryczne.
Każdy składnik ma znaczenie
W sklepach bez problemu przez cały rok znajdziemy ogórki kiszone, ale jeśli chcemy przygotować je samodzielnie, to teraz jest na to najlepszy czas.
Do ich odpowiedniego zakiszenia potrzebujemy świeżego koperku, czosnku oraz chrzanu, które wydobędą smak z ogórków. Ważnym składnikiem są również liście np. dębu, wiśni czy czarnej porzeczki.
Liście nie mają wpływu na smak ogórków, ale są tak samo niezbędne, jak pozostałe składniki. Wkładamy je do słoików, aby ogórki były twarde i stosunkowo jędrne mimo upływu czasu. Wszystko za sprawą garbników, które są w liściach.
Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, ponieważ jeśli będzie ich zbyt dużo w słoiku, to ogórki nabiorą gorzkiego posmaku.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.