Na czereśnie czekamy cały rok, a sezon na nie jest krótki. Dlatego, gdy w końcu się pojawiają, trzeba to wykorzystać w 100 proc. Zwłaszcza, że warto.
Czereśnie są bogate w: potas, wapń, żelazo, magnez, jod. Spośród witamin wymienić trzeba witaminy z grupy B, beta-karoten i witaminę C. Oprócz tego doskonale orzeźwiają - w 80 proc. składają się bowiem z wody. Warto pamiętać, że im ciemniejszy kolor czereśni, tym więcej w nich antyoksydantów. Czereśnie są bardzo słodkie, mimo to owoce te odznaczają się niskim indeksem glikemicznym. Są też niskokaloryczne - 100 g czereśni zawiera ok. 60 kcal.
Zobacz także: Objawy, które wskazują, że pijesz za dużo herbaty
Korzystnie wpływają na układ krążenia. Odznaczają się wysoką zawartością potasu - minerału niezbędnego do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Czereśnie są także źródłem kwercetyny - związku obecnego w roślinach, który m.in reguluje stężenie cholesterolu we krwi.
Opóźniają proces starzenia się organizmu. Najlepsze są owoce ciemnoczerwone lub bordowe, niemal czarne. Im ciemniejszy kolor, tym więcej w owocach przeciwutleniaczy - związków, które m.in. spowalniają starzenie i chronią przed chorobami, w tym nowotworami.
Wartości odżywcze ogonków w czereśni. Ogonki z czereśni to doskonałe źródło manganu, potasu, miedzi, witamin A, B2, C, antyoksydantów, a także antocyjanów - barwników roślinnych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym. Korzystnie wpływają na układ nerwowy, ułatwiają wydalanie z organizmu zanieczyszczeń, zmniejszają obrzęki.
Zobacz także: Ile pieniędzy dać młodej parze? Znamy aktualne stawki
Czy ogonki z czereśni pomagają schudnąć? Można spotkać się z opinią, że napar z nich przygotowany jest doskonałym środkiem wspomagającym odchudzanie. Ogonki przyspieszają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej, zwłaszcza z okolic brzucha.
Czereśnie to niesamowite owoce sezonowe o bogatych właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Mają pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, pobudzają pracę trzustki, wykazują działanie lekko moczopędne, mogą ograniczać stan zapalny dróg moczowych i żółciowych. Mają niski indeks glikemiczny. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy B, wapnia, fosforu oraz żelaza. Takie same właściwości będą miały ogonki tych owoców, dlatego śmiało można je dodawać do sporządzania naparów. Jednak nie można znaleźć w piśmiennictwie żadnych informacji potwierdzających, że dzięki jedzeniu czereśni lub piciu naparu z ogonków można się pozbyć nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha – powiedziała w rozmowie z medonetem.pl Amanda Łabędzka, dietetyk Vitalia.pl.
Herbatka z ogonków czereśni - przepis. Łyżeczkę umytych ogonków zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj przez mniej więcej kwadrans. Przecedź. Suszone ogonki najlepiej namoczyć 12 godzin przed gotowaniem. Napój jest dość gorzki, warto więc doprawić go odrobiną miodu. Napar pij dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.