Czosnek słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych. Ze względu na intensywny zapach i specyficzny smak ma tylu wielbicieli, co i przeciwników. Korzyści wynikające ze spożywania czosnku są jednak niepodważalne, dlatego warzywo to jest w wielu domach nieodłącznym składnikiem codziennych posiłków.
Czosnek z łatwością kupimy w sklepie, ale najlepiej wyhodować go samemu. To warzywo, które świetnie sprawdza się w domowej uprawie. Każdego roku rośnie liczba ogrodników-hobbystów, którzy decydują się zasadzić go na własnych działkach.
Co zrobić, aby jego główki były duże, piękne i dojrzałe? Warto sięgnąć tu po trik, który stosowały już nasze babcie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Supeł z czosnku
Babciny patent na piękny i dojrzały czosnek jest naprawdę prosty. Okazuje się, że nie trzeba wcale kupować "magicznych specyfików" ani posiadać nadzwyczajnych umiejętności, by główki czosnku prezentowały się naprawdę doskonale.
Wystarczy związać liście czosnku w węzeł. Dzięki temu czosnek szybciej dojrzeje, a jego główka będzie większa.
Zabieg sprawia, że roślina jest w stanie nadzwyczajnej gotowości i dąży do przetrwania. W efekcie wszelkie mikroelementy trafiają do rosnącej w ziemi główki.
Jak związać liście czosnku w supeł?
Ważne jest, aby związać liście czosnku w odpowiednim momencie. Nie można tego robić zbyt wcześnie! Najlepsza pora to około 10-14 dni przed spodziewanymi zbiorami.
Zabieg ten jest niezwykle prosty, ale wymaga trochę pracy. Każdą roślinę należy związać indywidualnie. O ile byłoby to zbyt czasochłonne w przypadku ogromnych hektarów upraw, nie powinno zająć nam zbyt wiele czasu w przydomowym ogródku.
Jak związać liście czosnku? To naprawdę nic trudnego! Należy je zgarnąć dłonią, a następnie zrobić z nich zwykły supeł. Po około dwóch tygodniach możemy cieszyć się pięknymi zbiorami.
Źródła: Deccoria.pl, ShareInfo.pl