Jajka są jednymi z produktów, które posiada w swojej lodówce praktycznie każdy Polak. Choć istnieją na nie nawet specjalne otwory na drzwiach lodówki, nie warto właśnie tam ich przechowywać. Są miejsca, w których będzie to znacznie lepsze i bezpieczniejsze, a dzięki temu jajka nie będą się szybko psuły. Podpowiadamy, gdzie najlepiej je trzymać.
Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki
Jeżeli zastanawiasz się dlaczego, już na to odpowiadamy. Przy każdym otwieraniu i zamykaniu lodówki, jajka w tym miejscu są narażone na ciągle zmieniającą się temperaturę. To sprawia, że szybciej się psują, bo najlepiej jest przetrzymywać je w stałej temperaturze. Taka jest chociażby na środkowej półce lodówki. Możesz trzymać tam jajka w papierowej wytłoczce lub plastikowym pojemniku, a nic złego im się nie stanie.
Oprócz lodówki, możesz trzymać jajka w miejscach suchych i chłodnych, w których temperatura nie przekracza 12 stopni C. Pamiętaj jednak, aby nie leżały tam dłużej niż 14 dni - porównaniu do lodówki, w której możesz przechowywać je nawet do 4 lub 5 tygodni.
Jak przechowywać jajka?
O czym jeszcze warto pamiętać? O tym, że jajka powinny być przechowywane z dala od mocno aromatycznych produktów: czosnku, cebuli, serów czy owoców cytrusowych. Nie trzymaj ich także przy surowym mięsie, ponieważ istnieje wówczas ryzyko, że przeniosą się na nie niebezpieczne bakterie.
Jeżeli chcesz przedłużyć ich świeżość, musisz wiedzieć również, że wpływ na to ma ich ułożenie. Zawsze układaj więc jajka ich okrąglejszą częścią do góry, a szpiczastą do dołu. W okrąglejszej części znajduje się komora powietrzna, dzięki której przez znacznie dłuższy czas będą one przydatne do spożycia.
Zobacz także: Tajemnicza funkcja w zmywarce. Mało kto o tym wie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.