Odwieczna dyskusja Polaków - Kielecki czy Dekoracyjny od Winiary? Katarzyna Bosacka nie zostawiła żadnych wątpliwości, analizując składy.
Nie są to jedyne majonezy dostępne na rynku, ale z pewnością najpopularniejsze. Oprócz nich dziennikarka przeanalizowała skład również 10 innych, najczęściej spotykanych w sklepach.
Koszmarne składy
Niestety, wyniki są porażające. Na 12 przeanalizowanych majonezów, jedynie 3 mają "czysty" skład.
Są to: majonez Kielecki, majonez Białuty i majonez Byodo. Ten pierwszy ma najkrótszy skład - olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda i żółtka jaj kurzych. Podobnie jest z tym drugim, różnią się jedynie regulatorem kwasowości. Trzeci zaś wszystkie składniki ma z upraw ekologicznych.
Pozostałe majonezy zawierają zagęstniki i stabilizatory. Wśród nich są guma arabska, guma ksantanowa, skrobia czy sztuczne aromaty. Nawet najczęściej wybierany przez Polaków w ubiegłym roku (aż 60 proc.!) Winiary ma w swoim składzie nie tylko aromat, ale również przeciwutleniacz E385, czyli sól wapniowo-disodową.
Duża ilość E385 może zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych np. żelaza. Do tego powodować wymioty, biegunkę czy skurcze mięśni brzucha - napisała w innym poście Bosacka.
Jeśli więc wciąż zastanawiacie się, jaki majonez wybrać na wielkanocny stół - Bosacka właśnie wam podpowiedziała. Ciekawe, czy dzięki jej analizie część Polaków przerzuci się na zdrowsze alternatywy?
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.