Przypalone garnki potrafią być prawdziwą kuchenną zmorą. Tym bardziej wiele osób ucieszy fakt, że istnieje bardzo prosty sposób na to, jak szybko i bez nadmiernego wysiłku doczyścić osmolone "naczynie". Wystarczy użyć trochę ryżu. A ten jest on przecież w niemal każdej kuchni.
Przypalony garnek? Jest na to sposób
Jeżeli zdarzyło ci się przypalić garnek, nie próbuj szorować go drucianą gąbką ani zeskrobywać spalenizny nożem. Zamiast tego wypróbuj prostą kuchenną sztuczkę. Do osmolonego garnka wsyp ryż i zalej go wodą. Następnie postaw naczynie na kuchence i zagotuj w nim wodę z ryżem. W ten sposób brud powinien sam odejść od powierzchni garnka. Trzeba jednak pamiętać, że ryż, którego użyliśmy do odratowania garnka, nie nadaje się już do spożycia i najlepiej go od razu wyrzucić.
Zobacz także: Jest mamą piątki dzieci, czwórka jest niepełnosprawna. Nie może liczyć na pomoc od państwa
Z przypalonymi garnkami skutecznie poradzi sobie również coca-cola, ocet, sól, soda oczyszczona, proszek do prania, Vanish czy... piasek. Jeśli więc zdarzy się nam osmolić coś podczas gotowania lepiej zaczekać zanim sięgniemy po zwykłą gąbkę i spróbować "wyręczyć się" sprawdzonymi sztuczkami na tę okazję!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.