W sytuacji zabrudzonych spodów garnków i patelni, zdecydowanie lepiej zapobiegać, niż leczyć. Ale bądźmy szczerzy, kto chociaż raz nie zapomniał dokładnie wyszorować garnków także z zewnątrz? Dla wszystkich leniwych i zapominalskich mamy kilka prostych trików.
Czytaj także: Popełniasz ten błąd przy podlewaniu roślin. To dlatego pojawiają się plamy na liściach
Soda oczyszczona na przypalone garnki i patelnie
Soda oczyszczona to niekwestionowana królowa domowych porządków. Warto mieć w szafce pod zlewem duży zapas tego cudownego proszku. Jej magiczne właściwości były już znane naszym babciom i prababciom. Bez większego problemu można ją wykorzystać do czyszczenia łazienki, lodówki, czy nawet prania dywanów na sucho. Okazuje się, że warto ją wykorzystać także do doczyszczenia spodów patelni i garnków. Zrób specjalny roztwór: pół szklanki sody oczyszczonej rozpuść w misce ciepłej wody. Następnie namocz nabrudzone naczynia. Optymalnie zostaw je na noc. Rano przypalenia dadzą się łatwo usunąć.
Pasta z wody utlenionej i sody oczyszczonej na przypalone garnki
Nie chcesz czekać kilka godzin? Wypróbuj ten trik. Z sody oczyszczonej i wody utlenionej zrób pastę w proporcji 1:2. Następnie nałóż papkę na zabrudzone powierzchnie, odczekaj kilka chwil i zmyj miękką ściereczką. Gotowe.
Czytaj też: Tych grzybów nie zbieraj. Możesz słono zapłacić
Ocet na przypalone patelnie
Ocet spirytusowy to kolejny naturalny detergent, który każdy ma w domu. Chętnie wykorzystujemy go między inny do mycia okien. Z powodzeniem poradzi sobie także z zabrudzeniami. Wystarczy w dużej misce wymieszać litr gorącej wody, 3/4 szklanki octu oraz trzy łyżki soli kuchennej. W naczyniu umieszczamy patelnię lub garnek i tak pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie należy zmywakiem zetrzeć brud.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.