Zastanawiasz się, jak często prać ręczniki? Powinny być używane maksymalnie kilka dni. Zazwyczaj w łazienkach panuje spora wilgoć, która stanowi idealne środowisko dla rozwoju różnego rodzaju bakterii, pleśni i innych drobnoustrojów, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
Rozwój bakterii sprawia, że ręczniki zaczynają też nieprzyjemnie pachnieć. Dlatego warto je prać nawet co kilka dni, zwłaszcza te, które służą nam do wycierania rąk.
Ręczniki należy prać w możliwie najwyższej temperaturze. Nie powinna być niższa niż 60 stopni Celsjusza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trik sprzątaczek. Jak prać ręczniki?
Gotowanie ręczników pomaga usunąć bakterie i drobnoustroje. Bez potrzeby wydawania pieniędzy na detergenty lub inne specyfiki ze sklepów. Możesz wykorzystać to, co zazwyczaj każdy z nas ma w swojej szafce kuchennej. Oto trik sprzątaczek.
"Znajoma sprzątaczka zdradziła mi również, że warto raz na jakiś czas wygotować ręczniki, by były one idealnie czyste i miękkie. Jej sposób jest szybki i tani. Do dużego garnka wsyp 80 g sody oczyszczonej (pół szklanki) i zalej wodą. Całość gotuj na małym ogniu" - czytamy w "Super Expressie".
Małe ręczniki możesz włożyć do garnka (gotuj około 20 minut). Te większe umieść w wannie i zalej przygotowaną wcześniej miksturą. Po upłynięciu 40 minut wypierz je w pralce.
Ręczniki będą jak nowe. Pomoże sok z cytryny
Namaczanie ręczników w gorącej wodzie może być też skuteczną metodą, gdy chcesz pozbyć się trudnych plam lub nieprzyjemnego zapachu. By pozbyć się żółtych plam z ręczników, wypróbuj patent z cytryną.
Sok z cytryny nie tylko może wybielić tkaninę, ale i usunąć nieprzyjemny zapach. Pół szklanki soku wymieszaj z litrem gorącej wody. W tak przygotowanej miksturze wymocz ręczniki przez 30 minut.
Później wypierz w pralce w 60 lub 90 stopniach Celsjusza. Pamiętaj też, niektóre ręczniki mogą wymagać niższych temperatur, dlatego warto wcześniej sprawdzić metkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.