Rukola to doskonały dodatek do sałatek lub kanapek. Najczęściej pakowana jest w spore, plastikowe tacki i owijana folią. Trudno wykorzystać całą zawartość opakowania na jeden posiłek, dlatego po użyciu kilku listków umieszczamy ją w lodówce. Następnego dnia rukola jest już wyschnięta i nieapetyczna. Problem marnowania zieleniny można łatwo rozwiązać.
Rukola nie straci świeżości przez dwa tygodnie
Zanim włożycie zakupioną w sklepie rukolę do lodówki, przerzućcie ją do szklanego pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Przed tym umyjcie ją dokładnie na sitku. Opłuczcie liście z nieczystości i wybierzcie te, które już usychają lub gniją.
Na dno pojemnika ułóżcie na górze kilka zmoczonych wodą ręczników papierowych. Następnie przerzućcie umyte liście rukoli i nakryjcie ją kolejnym suchym arkuszem papieru. Wsiąknie on wilgoć ze świeżo umytej zieleniny. Tak przygotowaną rukolę zamknijcie szczelnym wieczkiem i przechowujcie w lodówce. Dzięki temu zachowa świeżość nawet do dwóch tygodni.
Jak przechowywać rukolę, gdy nie ma miejsca w lodówce?
Jeśli nie macie miejsca w lodówce do przechowywania rukoli w szklanym pojemniku, włóżcie ją do woreczka na żywność. Pamiętajcie jednak, aby za każdym razem zamykać torebkę. W innym wypadku do środka dostanie się powietrze, a zielenina uschnie.
Wilgotne liście zamknięte w woreczku zachowają świeżość nieco krócej. Rukola będzie nadawać się do spożycia jeszcze przez kilka dni. To doskonały sposób dla tych, którzy wykorzystują liście do przyrządzania smacznych dań znacznie częściej.