Storczyki to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych roślin doniczkowych w Polsce. Nic w tym dziwnego, bo prezentują się wyjątkowo atrakcyjnie, zdobiąc mieszkania dużymi kwiatami. Żeby tak się jednak stało, przygodę z uprawą należy rozpocząć od wybrania odpowiedniego okazu.
Sposób na piękne storczyki
Eksperci zalecają, by jeszcze w sklepie zwrócić uwagę na kondycję storczyka. Nie powinien mieć plam na liściach, bo te świadczą o złej kondycji. Znakiem ostrzegawczym jest również obecność szkodników - mogą uszkodzić kwiaty, a w domu przenieść się na pozostałe rośliny. Wybierajmy storczyki z widocznymi pąkami, bo takie szybko i obficie rozkwitną.
Nawet najbardziej okazałą sztukę należy regularnie wzmacniać. W sklepach dostępne są specjalistyczne nawozy i odżywki, jednak warto zacząć od domowych sposobów. Jednym z nich jest woda ryżowa, którą można przygotować od razu w większej ilości. Starczy wtedy na kilka aplikacji.
Czytaj również: Wbij śrubokręt w ziemię. Ten test uratuje twój trawnik
Woda ryżowa do storczyków
100 gramów ryżu wsyp do naczynia i zalej litrem zimnej wody. To jedna saszetka lub około pół szklanki. Pozostaw na przynajmniej godzinę, aby obecne w ziarnach substancje odżywcze zdążyły przeniknąć do płynu. Ryż jest źródłem m.in. potasu, żelaza czy fosforu, które wzmocnią roślinę i pobudzą ją do kwitnienia.
Przygotowaną w ten sposób domową odżywkę można przechować na później, zamrażając ją w niewielkich porcjach. Nie warto jej jednak nadużywać, bo w ten sposób może dojść do "przenawożenia". Taką miksturą storczyki najlepiej podlewać co 2-3 tygodnie, na zmianę z samą wodą.
Rośliny te łatwo "przelać", dlatego unikaj podlewania bezpośrednio do doniczki. Nadmiar wilgoci może doprowadzić do gnicia pędów i korzeni. Doświadczeni hodowcy pozostawiają storczyki w plastikowych osłonkach z otworami w dnie i wstawiają je na około pół godziny do miski z wodą.
Czytaj również: Tylko dwie zasady. Pelargonie będą rosnąć jak na drożdżach
Inne domowe sposoby wzmocnienia kwitnienia storczyków to wykorzystanie m.in. wywaru z czosnku (kilka ząbków zagotować w litrze wody i wystudzić) czy wody bananowej (pokrojone skórki zalać wodą i pozostawić na kilka dni w szczelnie zamkniętym słoiku).
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.