Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Szybki sposób na ogórki małosolne. Nie potrzebujesz zalewy

7

Ogórki małosolne to jeden z ulubionych polskich przysmaków. Podpowiadamy, jak szybko i bez konieczności przygotowywania skomplikowanej zalewy, cieszyć się ich smakiem. Wystarczy tylko kilka przypraw i strunowy woreczek.

Szybki sposób na ogórki małosolne. Nie potrzebujesz zalewy
Świetny patent pozwoli szybko przygotować ogórki małosolne (Adobe Stock, FILIP OLEJOWSKI)

Końcówka czerwca i lipiec to czas, w którym na straganach i w przydomowych ogródkach pojawiają się zielone ogórki. Wiele gospodyń i gospodarzy zaczyna wtedy przygotowywanie ogórkowych przetworów na jesień i zimę.

Dużą popularnością cieszą się ogórki małosolne, które idealnie nadają się do kanapek, zup czy sałatek, choć ich miłośnicy chętnie chrupią je też bez dodatków. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest dość żmudne, jednak nic bardziej mylnego. Podpowiadamy, jak przygotować je dosłownie w kilka chwil i szybko cieszyć się ich smakiem.

Patent na przygotowanie ogórków małosolnych. Nie trzeba zalewy

Aby szybko przygotować ogórki małosolne, potrzebujesz ok. kilograma zielonych, świeżych ogórków. Dobrze wybrać nieduże, z jaśniejszą skórką. Oprócz tego potrzeba też 5 ząbków czosnku, 2 gałązki kopru, 2 korzenie chrzanu, 2 liście laurowe sól i ziarenka gorczycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Co ważne, w przypadku tego sposobu zupełnie nie potrzebujesz garnków, by przygotować zalewę. Nie będą ci też potrzebne słoiki, co dodatkowo przyspieszy cały proces.

Jak zrobić ogórki małosolne w woreczku?

Najpierw zielone ogórki należy dobrze wypłukać. Można włożyć je do miski, zalać bieżącą wodą i pozostawić na około godzinę. Następnie odcinamy końcówki i dokładnie osuszamy warzywa.

Kolejnym krokiem jest umieszczenie ogórków w woreczkach strunowych i dodanie do nich kopru oraz pokrojonych w talarki ząbków czosnku i kawałków chrzanu. Do każdego woreczka wsypujemy łyżkę soli i łyżkę gorczycy i dodajemy liście laurowe. Woreczek zamykamy i intensywnie mieszamy wszystko, aby ogórki były dobrze pokryte solą i gorczycą.

Później woreczki wkładamy na cztery godziny do lodówki, a następnie odkładamy w ciemne miejsce na około dobę (choć można nieco dłużej) i ogórki małosolne gotowe. Tak przygotowaną przekąskę można zajadać od razu lub przechowywać do trzech dni w lodówce.

Autor: JBR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić