Blacha do pieczenia to nieodłączny element każdej kuchni, jednak wraz z upływem czasu, na jej powierzchni osiada brud i tłuszcz. Użytkowanie jej w takim stanie może być szkodliwe dla zdrowia, ponieważ nagromadzone resztki jedzenia mogą się przypalać podczas pieczenia, uwalniając nieprzyjemne zapachy i toksyny. Dlatego tak ważne jest utrzymanie blachy w czystości.
Gromadzenie resztek i spalenizny na blachach nie tylko wpływa na estetykę, ale również skraca ich żywotność. Wiele osób odkłada czyszczenie na później, ponieważ proces ten wydaje się zbyt uciążliwy. Na szczęście istnieją skuteczne i łatwe sposoby, które pozwolą uniknąć długiego szorowania i zużycia szkodliwych środków chemicznych. Jak wyczyścić blachę piekarnika? Wykorzystaj ten patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyczyścić blachę piekarnika?
Czyszczenie blachy piekarnika może wydawać się trudnym zadaniem, jednak można je sobie ułatwić wykorzystując sprawdzone triki. Czy wiesz, że w czyszczeniu blachy może pomóc ... cebula? Przekrój cebulę na pół i posyp odrobiną cukru, aby zwiększyć wydzielanie soku. Następnie, delikatnie przetrzyj zabrudzone powierzchnie blachy każdą z połówek. Kwasowy odczyn cebuli pomoże rozpuścić tłuste plamy i spaleniznę. Po zakończonym myciu blachę wystarczy dokładnie opłukać wodą, aby usunąć resztki zapachu.
Czytaj też: Jak przygotować kominek na zimę? O tym pamiętaj
Równie skutecznym sposobem jest użycie kapsułki do zmywarki. Wystarczy położyć kapsułkę na blasze, zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Składniki aktywne zawarte w kapsułce pomogą rozpuścić osady bez szorowania.
Blachę od piekarnika można wyczyścić także przy pomocy soli. Jak to zrobić? Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100°C, a następnie umieszczamy w niej blachę posypaną obficie solą. Po około 30 minutach sól powinna przybrać brązowy kolor, co oznacza, że można ją już usunąć. Następnie powierzchnię papierowym ręcznikiem lub miękką gąbką. Sól pomoże usunąć resztki jedzenia, pozostawiając blachę czystą i gotową do ponownego użytku.
Jak dbać o blachę piekarnika?
Aby utrzymać blachę w dobrym stanie, trzeba zadbać nie tylko o jej czyszczenie, ale też odpowiednie przechowywanie. Upewnij się, że blacha jest całkowicie sucha przed schowaniem do piekarnika.
Dbanie o blachy do piekarnika to zadanie, które z początku może wydawać się uciążliwe, ale z czasem przynosi znaczne korzyści. Regularna pielęgnacja, korzystanie z domowych metod czyszczenia oraz odpowiednie przechowywanie skutkować będą nie tylko estetycznym wyglądem blach, ale także poprawą jakości przygotowywanych potraw.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.