Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą

9

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Wystarczy kilka sekund, by wykorzystać do tego prosty trik. Dzięki temu dowiemy się, czy jeść, a może lepiej unikać potraw z trzymanymi w lodówce jajkami.

Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą
Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Błyskawiczny test z wodą (YouTube, Anka Gotuje)

Podczas przygotowywania wielu potraw, bardzo ważne jest, by używać świeżych jaj. W przeciwnym razie, nasze danie może zostać zrujnowane przez zleżałą niespodziankę. Oprócz tego, zepsute jajko to nic zdrowego i może wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku. Dzięki temu patentowi szybko dowiemy się, czy jajko jest świeże, a może już dawno powinno wylądować w koszu.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Prosty trik zajmie nam dosłownie kilka sekund. Aby go wykonać potrzebujemy wody i szklanki, słoika lub szerokiego kieliszka. Sprawdzi się każde naczynie, w którym zmieścimy jajo.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Prosty trik ze szklanką wody

Czasami przechowujemy jajka w lodówce przez dłuższy czas. Zwyczajnie zapominamy, kiedy zostały kupione i nie wiemy, czy wciąż nadają się do spożycia. Aby to sprawdzić wystarczy nalać do naczynia zimną wodę i obserwować, co się dzieje. Jest kilka możliwości:

  • Jajko szybko opadło na dno, przylega do dna - jest bardzo świeże, bez obaw można robić jajecznicę lub gotować je na miękko
  • Jajko opadło na dno, ale trochę się przechyla - jest dobre, ma ok. tygodnia
  • Jajko na dnie naczynia staje pionowo, "dęba" - ma kilka tygodni, najlepiej ugotować je na twardo
  • Jajko od razu wypływa na powierzchnię, unosi się na wodzie - jest stare i najlepiej je wyrzucić

Czy kolor skorupki ma znaczenie? Okazuje się, że kolor skorupki wcale nie definiuje świeżości jajka. Białe lub lekko brązowe nie mają dla jakości praktycznie żadnej różnicy. Powodem, dla którego jajka nie są jednakowej barwy, jest przede wszystkim umaszczenie kur.

Te kury o jasnych piórach będą znosiły jaśniejsze jaja, a te ciemniejsze ze względu na barwniki wytwarzane w trakcie procesów zachodzących podczas przemiany hemoglobiny, dadzą ciemniejsze jajka.

Zobacz także: Zobacz, jak w prosty sposób oddzielić białko od żółtka
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Policjanci nie kryli zaskoczenia. 35-latek złapany na gorącym uczynku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić