Podczas przygotowywania wielu potraw, bardzo ważne jest, by używać świeżych jaj. W przeciwnym razie, nasze danie może zostać zrujnowane przez zleżałą niespodziankę. Oprócz tego, zepsute jajko to nic zdrowego i może wyrządzić nam więcej szkody niż pożytku. Dzięki temu patentowi szybko dowiemy się, czy jajko jest świeże, a może już dawno powinno wylądować w koszu.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Prosty trik zajmie nam dosłownie kilka sekund. Aby go wykonać potrzebujemy wody i szklanki, słoika lub szerokiego kieliszka. Sprawdzi się każde naczynie, w którym zmieścimy jajo.
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Prosty trik ze szklanką wody
Czasami przechowujemy jajka w lodówce przez dłuższy czas. Zwyczajnie zapominamy, kiedy zostały kupione i nie wiemy, czy wciąż nadają się do spożycia. Aby to sprawdzić wystarczy nalać do naczynia zimną wodę i obserwować, co się dzieje. Jest kilka możliwości:
- Jajko szybko opadło na dno, przylega do dna - jest bardzo świeże, bez obaw można robić jajecznicę lub gotować je na miękko
- Jajko opadło na dno, ale trochę się przechyla - jest dobre, ma ok. tygodnia
- Jajko na dnie naczynia staje pionowo, "dęba" - ma kilka tygodni, najlepiej ugotować je na twardo
- Jajko od razu wypływa na powierzchnię, unosi się na wodzie - jest stare i najlepiej je wyrzucić
Czy kolor skorupki ma znaczenie? Okazuje się, że kolor skorupki wcale nie definiuje świeżości jajka. Białe lub lekko brązowe nie mają dla jakości praktycznie żadnej różnicy. Powodem, dla którego jajka nie są jednakowej barwy, jest przede wszystkim umaszczenie kur.
Te kury o jasnych piórach będą znosiły jaśniejsze jaja, a te ciemniejsze ze względu na barwniki wytwarzane w trakcie procesów zachodzących podczas przemiany hemoglobiny, dadzą ciemniejsze jajka.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.