Banany są jednymi z najzdrowszych owoców. Zawierają dużą ilość potasu, dzięki czemu świetnie nadają się dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. Ich jedzenie jest polecane jako profilaktyka miażdżycy, udaru czy zawału. Poza tym mają szereg innych prozdrowotnych właściwości - są bogate w witaminy i mikroelementy.
Jakie banany kupować? Te mają szczególnie dużo prozdrowotnych właściwości
Banany w sklepach cechują się różnym poziomem dojrzałości. Oprócz najpopularniejszych żółtych owoców możemy też znaleźć niemal zielone, niedojrzałe, a także mocno dojrzałe - żółte w ciemne plamki oraz niemal zupełnie czarne. Które będą dla nas najodpowiedniejsze?
Najlepsze okazują się mocno dojrzałe banany, które mają skórkę pokrytą ciemnymi cętkami. Nie tylko mają idealny, słodki smak, ale także zawierają najwięcej antyoksydantów, a także TNF – czyli substancję, która może pomagać w leczeniu nowotworów. Ponadto poprawiają działanie układu odpornościowego, a także pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi są też bardziej sycące.
Czy można jest zielone banany? Są polecane dla diabetyków
Zielone banany nie są jednak niezdrowe. Przeciwnie – spożywanie mniej dojrzałych owoców jest wskazane dla osób, które zmagają się z cukrzycą i muszą regulować poziom cukru we krwi. Mają niższy indeks glikemiczny niż dojrzałe i mocno dojrzałe banany, ponadto zawierają dużą ilość witamin i mikroelementów. Nie wszystkim będzie jednak odpowiadał ich mało intensywny i niezbyt słodki smak.
A co z przejrzałymi bananami? Rozpoznamy je po dużych ciemnych plamach na cienkiej skórce. One z kolei mają najsłodszy smak, dzięki temu świetnie sprawdzają się w deserach, lodach czy cieście bananowym. Mają więcej antyoksydantów, jednak mniej witaminy C, witaminy B1 czy kwasu foliowego. Po ich spożyciu szybciej podnosi się także poziom cukru we krwi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl