Awokado to owoc często polecany przez dietetyków. Stanowi bogate źródło składników odżywczych, zawiera m. in. witaminy C, E, K i B6, potas, magnez, kwas foliowy, a także beta-karoten oraz kwas omega-3. Jest dość kaloryczne – w 100 g jest aż 160 kalorii, jednak na długo pozostawia uczucie sytości.
Awokado jest łatwo dostępne w polskich sklepach. Dostępne dwa rodzaje owocu. Możemy kupić odmianę fuerte lub hass. Awokado fuerte jest większe, ma zieloną, gładką skórkę. Z kolei odmiana hass jest mniejsza i ma ciemną, chropowatą i twardą skórkę.
Jak poznać, że awokado jest dojrzałe? Na to zwróć uwagę w sklepie
Niestety w sklepach łatwo kupić niedojrzałe lub zepsute awokado. Po czym można to poznać przed zakupem? Najpierw warto zwrócić uwagę na to, jak twardy jest owoc. Wystarczy lekko nacisnąć skórkę. Niedojrzałe awokado będzie bardzo twarde. Zepsute – zbyt miękkie, owoc nie wróci po naciśnięciu do pierwotnego kształtu.
Zepsute awokado wyróżnia się też kolorem skórki. Kiedy kupujemy odmianę fuerte przed zakupem koniecznie zwróćmy uwagę, czy skórka jest jednolitego, zielonego koloru bez ciemnych plam i przebarwień. Zepsute awokado hass wydaje się puste w środku i wyróżnia się gąbczastą skórą.
Kiedy awokado jest zepsute? Spójrz na szypułkę
Przejrzałe awokado wyróżnia się także szypułką. W sklepie sprawdźmy, jak wygląda owoc wokół niej. Jeśli pojawiła się ciemna plama, to oznacza, że jest zepsute. Możemy także delikatnie usunąć szypułkę. To pokaże nam, jak owoc wygląda wewnątrz - miąższ z ciemnymi plamkami oznacza zepsute awokado. Jeżeli szypułkę trudno będzie oderwać, owoc jest niedojrzały.
Test awokado w sklepie zajmuje tylko chwilę, jednak warto go zrobić. Niedojrzały owoc potrzebuje kilku dni, żeby zrobił się idealny, ale zepsuty trudno uratować, a jego zjedzenie może wywołać bardzo nieprzyjemne dolegliwości.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.