Sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, żurek wielkanocny. Jajka stanowią podstawę niemal wszystkich wielkanocnych potraw. Pyszne jajko na twardo musi być świeże, jędrne i smakowicie pachnieć. Przed ruszeniem do kuchni warto poznać te triki.
Dobry produkt gwarancją pysznego dania
Pamiętaj, żeby wybierać jajka dobrej jakości. Najsmaczniejsze będą oczywiście te od znajomej gospodyni. Jeśli musisz jednak zdać się na ofertę supermarketów, zwróć uwagę na kod systemu chowu. Jajka "zerówki" czy "jedynki", to najzdrowszy wybór - są to jajka od tzw. "szczęśliwych kur".
Chciałbyś wykorzystać jajka, które masz w lodówce, ale nie masz pewności, czy są jeszcze świeże? Wykonaj prosty test. Wrzuć jajko do szklanki z wodą. Jeśli opadnie na dno szerszymi bokami - jest świeże, jeśli delikatnie się przechyla lub stoi - ma kilka tygodni, ale wciąż można je wykorzystać. Jeśli natomiast wypływa na powierzchnię, jest zepsute i należy je wyrzucić.
Jak poprawnie ugotować jajko na twardo?
Zanim zaczniesz gotować jajko, wyjmij ze z lodówki i pozwól "pooddychać" w temperaturze pokojowej kilka minut. Dzięki temu zapobiegniesz pękaniu skorupki. Potem zalej jajko zimną wodą. Ważne, żeby płyn przykrywał produkt. Włącz gaz i czekaj, aż woda się zagotuje. Wtedy włącz stoper i odczekaj 8 minut. Po takim czasie jajko będzie idealnie ugotowane. Jeśli się jednak zagapisz i pozwolisz, by gotowało się dłużej - możesz narazić się na nieprzyjemny zapach. Warto więc zastosować się do tej prostej zasady.