Jedni mogliby siedzieć w kuchni całymi dniami, przygotowując wyjątkowe dania, podczas gdy inni wiedzą, że nigdy nie zostaną masterchefami, bo to zupełnie nie ich bajka. Lecz bez względu na to, którym typem osoby jesteś – gotowanie trzeba sobie ułatwiać. Istnieje całe mnóstwo trików kuchennych, które usprawnią nam pracę i sprawią, że będzie ona znacznie przyjemniejsza. Wśród nich są na przykład sprytne sposoby na obieranie i siekanie czosnku. To coś specjalnie dla tych, którzy uważają te czynności za niezwykle żmudne.
Jak sprytnie obrać i pokroić czosnek?
Triki kuchenne z czosnkiem zdradziła w relacji na swoim instagramowym profilu Kasia Gandor. "Uwaga, mam dwa patenty na obchodzenie się z czosnkiem" – napisała. "Ten, że skórka sama schodzi, jak się rozgniecie ząbek pod nożem, to znacie, nie?". Dla tych, którzy nie mieli z tym trikiem jeszcze do czynienia, należy dodać, zgnieść ząbek należy płaską częścią noża, więc najlepiej by był dość szeroki. Do zgniecenia można użyć nieco siły, lekko uderzając. Dzięki temu skórka powinna zejść bez problemu.
To jednak nie wszystko. "Ale że jak się nie ma rozgniataczki, ani czasu na siekanie, to wystarczy pokroić ząbek tą drugą częścią ostrza? Zobaczyłam to wczoraj na TikToku i mój świat zwariował" – relacjonowała Kasia Gandor. Użyć należy zatem tępej strony noża, a czosnek nie będzie pokrojony w plasterki, a bardziej rozgnieciony.
Jakie właściwości ma czosnek?
O czosnku mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Rzeczywiście, ma działanie m.in. bakteriobójcze, przeciwwirusowe, wpływa na wzmocnienie odporności oraz układ krążenia. Zawiera bowiem w sobie substancje lecznicze, przede wszystkim: witaminę C, B i prowitaminę A, wapń, magnez, żelazo, a także fosfor i selen. Dodatkowo jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w dużej mierze składa się po prostu z wody. Jeden ząbek czosnku zawiera około 8 kalorii.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.