Dlaczego producenci oferują szufladę pod piekarnikiem? Wielu Polaków myśli, że służy ona do przechowywania garnków, patelni czy podobnych sprzętów kuchennych. To jednak błąd.
Jeśli przetrzymujecie w niej przybory kuchenne, to warto zmienić swoje przyzwyczajenia. Rzeczywiste przeznaczenie tej przestrzeni związane jest z procesem przygotowywania potraw. Portal gadzetomania.pl wyjaśnia, jak z niej korzystać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do szuflady powinno trafić przygotowane w piekarniku jedzenie, które zostało wyjęte świeżo po upieczeniu. W ten sposób sprawia się, że danie zachowa swoją soczystość, a także temperaturę - czytamy na portalu.
Co ważne, szuflada jest zaprojektowana w taki sposób, by danie nie uległo zbyt szybkiemu wystygnięciu. Schowek pozwala bowiem na utrzymanie temperatury w granicach od 40 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki temu możemy podać naszym domownikom czy gościom równocześnie dwa dania, przygotowane jedno po drugim.
Wielu Polaków popełnia błąd? Nasze przyzwyczajenia w tej kwestii są niezmienne
Oczywiście pomysł przechowywania potraw w szufladzie wydaje się ciekawy, choć można mieć pewne wątpliwości co do jego praktyczności. Może się okazać, że przestrzeń ta bardziej przyda się do trzymania kuchennych przedmiotów niż do okazjonalnego składowania jedzenia. W taki sposób z szuflady w kuchence korzysta znakomita większość osób.