Tych trików uczą na kursach gotowania. Często gotowanie traktujemy jak przykry obowiązek. Zajmuje dużo czasu i bywa monotonne. W rzeczywistości wcale nie musi być nieprzyjemne. Dzięki kilku trikom, które polecają szefowie kuchni, gotowanie stanie się o wiele przyjemniejsze! Jak sprytnie i szybko pozbyć się pestki z mango, przygotować jajko w koszulce czy mrozić czosnek?
Czytaj także: Robisz to źle. Kostkę do WC należy zawiesić inaczej
Pierwszy trik dotyczy jajek w koszulce. Ten przepis spędza sen z powiek wielu miłośnikom gotowania! Istnieje jednak świetny sposób na wykwintne jajka w koszulce. Wystarczy zagotować w garnku wodę, a jajko wbić go wielkiej łyżki wazowej. Następnie umieszczamy jej fragment we wrzątku i trzymamy aż do ścięcia się białka. Szczegóły na materiale wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tych trików uczą na kursach gotowania. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste
Jak mrozić czosnek? Jeśli męczy nas za każdym razem obieranie i wyciskanie czosnku można zrobić to raz, a porządnie. Gdy przygotujemy już całą miseczkę czosnku wystarczy przełożyć go do torebki strunowej i podzielić na mniejsze części długim patyczkiem lub linijką. Następnie wkładamy wszystko do zamrażalnika i wyjmujemy, kiedy tylko jest nam potrzebny!
Jak pokroić ciasto na równe kawałki i zrobić to tak, by się nie rozpadło? Prosty trik wymaga tylko ostrego noża i deski do krojenia! Wystarczy przyłożyć deskę do placka, a następnie użyć noża i odkroić kawałek. Dzięki temu patentowi słodkości starczy dla większej ilości osób.
Najłatwiejszy sposób na pozbycie się gniazd nasiennych z papryki bez ogromnego bałaganu. Wystarczy przekroić ją na pół i łyżką wydrążyć niechcianą część warzywa. Szybko i sprawnie pozbywamy się nasion z warzywa! Papryka świetnie sprawdzi się w duecie z odrobiną pasty pomidorowej, która zostaje często po gotowaniu. Wystarczy wyjąć ją z zamrażalnika. Sposób na mrożenie resztek pasty z pomidorów można zobaczyć na wideo.
Czytaj także: Tym doczyścisz białe buty. Kobiety stosują to do twarzy
Łzawienie oczu podczas obierania cebuli? Wystarczy wstawić ją do lodówki na 10 minut! Po tym czasie problem zniknie. Podobnie jak problem z mało aromatycznymi warzywami mrożonymi. Aby podczas gotowania były pyszniejsze wystarczy zalać je nie zwykłą, a gazowaną wodą. Dzięki temu zachowają też kolor i chrupkość.
Na powyższym materiale wideo nie brakuje patentów na starcie małej ilości czosnku czy powstrzymać brązowienie guacamole. Krok po kroku widać też, jak łatwo pozbyć się pestki z mango i co zrobić ze starą butelką w kuchni. Tych trików uczą na kursach gotowania! Są banalne.