Zaschnięte resztki spalonego sera, strugi czarnego tłuszczu na szybie czy nie dające się usunąć okruchy po domowych ciasteczkach. Stan ten zna każdy, kto choć raz próbował doprowadzić swój domowy piekarnik do całkowitej czystości.
I o ile producenci coraz wymyślniejszych detergentów prześcigają się w przekonaniu nas o skuteczności wytwarzanych przez siebie środków, warto pamiętać, że dokładne doczyszczenie piekarnika, który jest eksploatowany przez nas na co dzień, może nie być łatwe bez względu na rodzaj zastosowanej przez nas chemii.
Czytaj także: Pralka będzie jak nowa. Mało kto zna ten genialny trik
W dobie inflacji i rekordowych stawek za energię elektryczną warto też rozważyć stosowanie rozwiązań popularnych szczególnie w nowoczesnych modelach piekarników, jakim jest funkcja "samoczyszczenia". Eksperci przestrzegają, że to bardzo nieekologiczne i kosztowne rozwiązanie, które stosowane zbyt często może podnosić rachunki nawet o 50 procent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zatem doprowadzić nasz piekarnik do czystości i pozbyć się zapachu wszystkich potraw jakie przyrządzaliśmy dotychczas w jego wnętrzu? Pomóc może tutaj zwykła, dwuzłotowa moneta.
Wystarczy spryskać wnętrze piekarnika dowolnym, używanym przez nas na co dzień środkiem czyszczącym. Obficie, bez pomijania trudnych zakamarków, w których najczęściej gromadzi się tłuszcz i zaschnięte resztki potraw. Zostawić substancję czyszczącą na kwadrans, następnie ścierać warstwy odmoczonego tłuszczu przy użyciu monety.
Moneta doskonale ściera warstwy brudu i nie pozostawia zarysowań. Przy jej użyciu wyczyścimy powierzchnię piekarnika tanio, skutecznie i bez specjalnych, dodatkowych inwestycji.