Podczas gotowania ziemniaków w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych. W takim płynie znajdzie się między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobia, witaminy A, K, E oraz szereg witamin z grupy B.
Ziemniaczana odżywka do włosów
Preparat działa na włosy wzmacniająco. Jest polecany osobom z ciemnymi albo siwymi włosami. Płukanka przyciemnia kosmyki, więc w przypadku włosów blond się nie sprawdzi, bo delikatnie zmieni ich kolor. Jak jej użyć? Poczekaj, aż wywar przestygnie, a później letnią wodą polej kosmyki. Pozwól włosom wyschnąć. Rano umyj je jak zwykle.
Woda po gotowaniu ziemniaków do czyszczenia wanny i zlewu
Wannę, kabinę prysznicową czy zlew można umyć nie tylko środkami chemicznymi. Woda po gotowanych ziemniakach sprawdzi się tutaj świetnie. Warto nią nasączyć gąbkę i przetrzeć brudne miejsce, następnie spłukać i wytrzeć. Osady po kamieniu czy ślady po mydle znikną, a powierzchnie staną się błyszczące.
Woda po ziemniakach do podlewania ogrodu i roślin doniczkowych
W procesie gotowania tych bulwiastych warzyw do wody przedostaje się wiele cennych substancji odżywczych, które są niezbędne roślinom doniczkowym. Wśród tych składników znajdziemy między innymi fosfor, który bardzo dobrze wpływa na wzrost roślin, potas, który bierze udział w procesie fotosyntezy, a także wzmacnia odporność roślin na różne choroby. Ponadto magnez i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu, a także skrobia, ponieważ jej wysoka zawartość w ziemi wzmaga rozkrzewianie się roślin i przyspiesza kiełkowanie nasion.
Woda po gotowaniu ziemniaków na skórę
Woda po gotowaniu ziemniaków ma także właściwości odmładzające i nawilżające. Spłyca zmarszczki i odbudowuje naskórek, a także działa przeciwzapalnie. Można się w tej wodzie kąpać, przemywać nią twarz, można też moczyć pękniętą skórę na stopach i zniszczone dłonie, kiedy wymagają regeneracji.
Woda po gotowaniu ziemniaków do zup i sosów
Wodę po gotowanych ziemniakach można wykorzystać też jako podstawę do przygotowania zup czy też sosów. Dzięki temu nie tylko wzbogacimy potrawę w witaminy i składniki odżywcze, ale również w skrobię, która w naturalny sposób zagęści danie. W ten sposób możemy uniknąć dodawania do sosów sztucznych zasmażek.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.