Zdarzyło ci się wyrzucić czerstwy chleb? Jeżeli tylko jesteś miłośnikiem ekologicznych rozwiązań i posiadasz działkę lub balkon - już nigdy tego nie zrobisz. W bardzo prosty sposób ze stwardniałego pieczywa wyczarujesz coś, za co potem podziękują ci rośliny.
Przepis jest szczególnie polecany osobom, które posiadają własny warzywniak. Rośliny na grządkach dzięki temu nawozowi będą rosnąć jak grzyby po deszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa. Zrobisz z niego najlepszy nawóz
Do przygotowania odżywki potrzebujemy jedynie 3-4 kromek czerstwego chleba. Niezbędny jest też słoik, woda oraz cukier i krowie mleko. Zaczynamy od pokrojenia pieczywa na drobne kawałeczki, a następnie umieszczamy je w większym słoju. Zalewamy pieczywo 300-400 ml wody. Dodajemy do środka łyżkę stołową cukru. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na kilka godzin.
Później odcedzamy chleb od wody i dodajemy kilka łyżek krowiego mleka. W tym momencie mamy gotowy do użycia nawóz, po którym warzywa będą rosły zdrowe i mocne.
Jeżeli nie chcemy używać mleka krowiego, jest inne wyjście. Potrzebujemy jedynie chleba razowego i wody. Pokrojone kawałki zalewamy i odstawiamy, aż pieczywo ulegnie fermentacji. Po kilku dniach nawóz będzie gotowy do użycia.
Zamiokulkas w potrzebie
Czerstwe pieczywo można użyć do przygotowania odżywki dla roślin doniczkowych. Poniższy przepis sprawdzi się w przypadku zamiokulkasa. Wystarczy, że rozdrobnimy czerstwy chleb na małe kawałki, a następnie zalejemy je wodą tak, aby przykryła pieczywo. Miskę należy zakryć obciążonym talerzem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie przecedź przez sitko.
Powstały płyn rozcieńcz z wodą w stosunku 1:3. Zamiokulkasa podlewaj tą miksturą raz w tygodniu. Odżywkę możesz też przelać do pojemnika ze spryskiwaczem.