Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wrzuć do zamrażalki zanim zrobisz sok. Efekt cię zaskoczy

9

Przetwory z owoców to idealny sposób na cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Mogą to być dżemy, ale też soki czy nalewki. W dwóch ostatnich przypadkach przyda się nam proces mrożenia. Dzięki niemu nie tylko zakonserwujemy owoce, aby dłużej były zdatne do spożycia, ale też poprawimy ich smak.

Wrzuć do zamrażalki zanim zrobisz sok. Efekt cię zaskoczy
Wrzuć do zamrażalki zanim zrobisz sok. Efekt cię zaskoczy (Adobe Stock)

Schyłek wakacji to najlepszy moment na przygotowywanie przetworów. Niektóre z owoców potrafią znacznie zgorzknieć po wykonaniu z nich soków czy nalewek. Pomóc tutaj może proces mrożenia.

Owocami, które zdecydowanie zyskają na zamrożeniu przed przyrządzeniem soku lub nalewki, są aronia, dereń, tarnina oraz jarzębina.

W zależności od tego, jaki owoc wybierzemy, powinniśmy go zamrozić na określony czas. Aronii wystarczy zaledwie doba w zamrażalniku, ale pozostałe wymienione owoce powinniśmy zamrozić na przynajmniej dwa tygodnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Do procesu mrożenia nie musimy być specjalnie przygotowani. Wystarczą nam woreczek lub pudełko, do których wsadzamy umyte owoce. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że choćby w przypadku aronii czynników, które zadecydują o tym, czy będzie ona miała cierpki smak, jest znacznie więcej. Może to być konkretna odmiana owoców, stopień ich dojrzałości, a także dodatek cukrów czy innych owoców do soku.

Przyrządź sok z aronii. Dostarczysz bombę witamin

Sok z aronii ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia w naszym organizmie. Wspiera też nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne a także ma zbawienny wpływ na nasz wzrok. Dostarcza naszemu organizmowi witamin C, A, E i K oraz wielu minerałów, jak choćby magnez, żelazo i potas.

W witaminę C bogaty jest też sok z derenia. Ma on właściwości przeciwzapalne, pomaga na problemy żołądkowe a także działa moczopędnie. Właściwości przeciwzapalne ma także sok z tarniny. Jest też bogaty w witaminy i minerały, które wzmacniają naszą odporność i poprawiają pracę naszego układu pokarmowego.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić