Schyłek wakacji to najlepszy moment na przygotowywanie przetworów. Niektóre z owoców potrafią znacznie zgorzknieć po wykonaniu z nich soków czy nalewek. Pomóc tutaj może proces mrożenia.
Owocami, które zdecydowanie zyskają na zamrożeniu przed przyrządzeniem soku lub nalewki, są aronia, dereń, tarnina oraz jarzębina.
W zależności od tego, jaki owoc wybierzemy, powinniśmy go zamrozić na określony czas. Aronii wystarczy zaledwie doba w zamrażalniku, ale pozostałe wymienione owoce powinniśmy zamrozić na przynajmniej dwa tygodnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do procesu mrożenia nie musimy być specjalnie przygotowani. Wystarczą nam woreczek lub pudełko, do których wsadzamy umyte owoce. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że choćby w przypadku aronii czynników, które zadecydują o tym, czy będzie ona miała cierpki smak, jest znacznie więcej. Może to być konkretna odmiana owoców, stopień ich dojrzałości, a także dodatek cukrów czy innych owoców do soku.
Przyrządź sok z aronii. Dostarczysz bombę witamin
Sok z aronii ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia w naszym organizmie. Wspiera też nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne a także ma zbawienny wpływ na nasz wzrok. Dostarcza naszemu organizmowi witamin C, A, E i K oraz wielu minerałów, jak choćby magnez, żelazo i potas.
W witaminę C bogaty jest też sok z derenia. Ma on właściwości przeciwzapalne, pomaga na problemy żołądkowe a także działa moczopędnie. Właściwości przeciwzapalne ma także sok z tarniny. Jest też bogaty w witaminy i minerały, które wzmacniają naszą odporność i poprawiają pracę naszego układu pokarmowego.
Czytaj także: Dodaj do kawy. Pół łyżeczki w zupełności wystarczy