Wrzuć do zamrażalki zanim zrobisz sok. Efekt cię zaskoczy

10

Przetwory z owoców to idealny sposób na cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Mogą to być dżemy, ale też soki czy nalewki. W dwóch ostatnich przypadkach przyda się nam proces mrożenia. Dzięki niemu nie tylko zakonserwujemy owoce, aby dłużej były zdatne do spożycia, ale też poprawimy ich smak.

Wrzuć do zamrażalki zanim zrobisz sok. Efekt cię zaskoczy
Wrzuć do zamrażalki zanim zrobisz sok. Efekt cię zaskoczy (Adobe Stock)

Schyłek wakacji to najlepszy moment na przygotowywanie przetworów. Niektóre z owoców potrafią znacznie zgorzknieć po wykonaniu z nich soków czy nalewek. Pomóc tutaj może proces mrożenia.

Owocami, które zdecydowanie zyskają na zamrożeniu przed przyrządzeniem soku lub nalewki, są aronia, dereń, tarnina oraz jarzębina.

W zależności od tego, jaki owoc wybierzemy, powinniśmy go zamrozić na określony czas. Aronii wystarczy zaledwie doba w zamrażalniku, ale pozostałe wymienione owoce powinniśmy zamrozić na przynajmniej dwa tygodnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Do procesu mrożenia nie musimy być specjalnie przygotowani. Wystarczą nam woreczek lub pudełko, do których wsadzamy umyte owoce. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że choćby w przypadku aronii czynników, które zadecydują o tym, czy będzie ona miała cierpki smak, jest znacznie więcej. Może to być konkretna odmiana owoców, stopień ich dojrzałości, a także dodatek cukrów czy innych owoców do soku.

Przyrządź sok z aronii. Dostarczysz bombę witamin

Sok z aronii ma silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia w naszym organizmie. Wspiera też nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu, ma właściwości przeciwzapalne a także ma zbawienny wpływ na nasz wzrok. Dostarcza naszemu organizmowi witamin C, A, E i K oraz wielu minerałów, jak choćby magnez, żelazo i potas.

W witaminę C bogaty jest też sok z derenia. Ma on właściwości przeciwzapalne, pomaga na problemy żołądkowe a także działa moczopędnie. Właściwości przeciwzapalne ma także sok z tarniny. Jest też bogaty w witaminy i minerały, które wzmacniają naszą odporność i poprawiają pracę naszego układu pokarmowego.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić