Wraz z początkiem maja rusza sezon sadzenia pomidorów, ogórków i papryki. Sekretem obfitych, dorodnych i soczystych plonów jest odpowiednie odżywienie uprawy i zadbanie o optymalny stan gleby.
Zanim wybierzesz się do sklepu po chemiczną odżywkę, koniecznie wypróbuj domowy i uniwersalny nawóz do pomidorów, papryki i ogórków. Wystarczy, że wykorzystasz dwa produkty z kuchni, które na pewno masz pod ręką.
Czytaj także: Kosisz w ten sposób trawnik? Popełniasz błąd
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy nawóz do pomidorów, papryki i ogórków
Domowy nawóz do sadzonek zadba nie tylko o ich odżywienie. Przy okazji ulepszy strukturę gleby. W tej kwestii nieocenione są płatki owsiane, które dietetycy zalecają do śniadania, a ogrodnicy i hodowcy upraw szklarniowych polecają do nawożenia roślin i warzyw. Płatki owsiane są bogate w odżywcze składniki mineralne – azot, fosfor, cynk, wapń, potas i magnez. Substancje z płatków owsianych poprawiają także kondycję gleby, która jest równie istotna do odpowiedniego wzrostu warzyw.
Aby naturalny nawóz zadziałał, należy wykorzystać także cukier. Dostarczy sadzonkom energii i pobudzi do wzrostu, ale też uodporni je na stres w przypadku przesadzania czy niekorzystnych warunków atmosferycznych.
Jak przygotować nawóz z cukru i płatków owsianych?
Przepis na domowy nawóz do pomidorów, papryki i ogórków jest banalnie prosty. Wystarczy zmielić łyżkę płatków owsianych, które następnie należy zalać większą szklanką ciepłej wody (ok. 300 ml).
Po dosypaniu łyżeczki cukru mieszamy całość i odstawiamy. Po dwóch dniach rozcieńczamy roztwór z 3 litrami ciepłej wody i podlewamy sadzonki. Jak często zasilać nawozem rośliny? Najlepiej co dwa tygodnie i przed przesadzeniem, co uchroni uprawę przed zwiędnięciem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.