Za brzydki zapach ze zlewu odpowiadają rozkładające się w rurach resztki pożywienia. Pozostają w odpływie po tym, jak przygotowywaliśmy posiłki i mogą tam zalegać. Jeżeli nie używamy przez dłuższy czas zlewu, szczególnie możemy poczuć odór, który unosi się z umywalki.
Do tego typu sytuacji dochodzi zazwyczaj, kiedy wyjedziemy na dłuższy czas i nie przeczyścimy uprzednio naszego zlewozmywaka. Zatem, jeżeli wybierasz się na święta do rodziny, nie będzie cię w mieszkaniu podczas Sylwestra lub ferii, porządnie umyj zlew i pozbądź się brzydkiego zapachu z rur.
Brzydki zapach ze zlewu
Po pierwsze, zapobiegaj. Brzydki zapach można na bieżąco likwidować, wsypując do zlewu sodę oczyszczoną. Co dalej? Należy pozostawić proszek na kilkanaście minut i następnie spłukać go dużą ilością ciepłej wody. Jeżeli czynność tę będziemy wykonywać regularnie, nasza umywalka będzie zadbana. Co oprócz sody oczyszczonej? Oczywiście z pomocą przychodzi ocet. To domowy środek do czyszczenia powierzchni. Ocet jest naturalny i tani. Warto mieć go pod ręką.
Osiadanie resztek jedzenia w odpływie oraz stojąca woda mogą być efektem mniejszej przepustowości rur, na których osadził się kamień. Aby usunąć brzydki zapach ze zlewu i pozbyć się osadów, warto wlać do odpływu szklankę octu. Jeżeli nie mamy dużego problemu ze smrodem, pomocna będzie też cytryna. Sok wyciśnięty z połówki cytryny trzeba wlać bezpośrednio do otworu zlewozmywaka czy umywalki i pozostawić na około 20 minut, po czym dokładnie spłukać.
"Brudna robota"
Wolne spływanie wody i przykry zapach ze zlewy to powód, aby zająć się nim na poważnie. Wówczas soda i ocet mogą nie być wystarczające, aby pozbyć się problemu. Trzeba odkręcić syfon pod zlewem syfonu i ręczne usunięcie zalegających w nim osadów.
W tym celu należy wyjąć wszystko z szafki pod zlewem, a pod syfon podstawić większą miskę. Po odkręceniu nakrętki syfonu brudy wylecą. Uwaga: zapach może być intensywny. Przed pracą trzeba założyć gumowe rękawiczki, przydać się może również maseczka ochronna.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.