Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wygrał "MasterChefa", sprzedaje zapiekanki. Oto ceny. "Zabrakło..."

43

Popularna blogerka kulinarna postanowiła odwiedzić warszawską zapiekankarnię, należącą do zwycięzcy 4. edycji MasterChefa Damiana Kordasa. Swoimi wrażeniami podzieliła się na tiktokowym kanale "Wyższy Instytut Smaku". Cena nie była jedyną rzeczą, jaka zwróciła uwagę recenzentki.

Wygrał "MasterChefa", sprzedaje zapiekanki. Oto ceny. "Zabrakło..."
Damian Kordas otworzył bar z zapiekankami (AKPA, TikTok)

W październiku na kulinarnej mapie Warszawy pojawiło się zupełnie nowe miejsce, specjalizujące się w legendarnym, polskim przysmaku - zapiekankach. Autorem konceptu "Warszawska Bagieta" jest Damian Kordas, zwycięzca 4. edycji programu "MasterChef".

Lokal znajduje się na warszawskim Nowolipiu i serwuje zapiekanki wzorowane na tych znanych nam z dzieciństwa, lecz w wersji unowocześnionej. W menu znajdują się pozycje z rozmaitymi dodatkami, tymi bardziej tradycyjnymi, jak i wyszukanymi. Zjemy tam bagietki z kiszoną kapustą, czy np. z truflami.

Nową miejscówkę postanowiła sprawdzić tiktokerka Aga Testuje, która prowadzi popularny kanał "Instytut Wyższego Smaku". Internautka regularnie odwiedza znane restauracje w Polsce i nie tylko, a recenzje ze swoich wizyt zamieszcza w sieci. Tym razem na warsztat wzięła właśnie "Warszawską Bagietę".

Tiktokerka odwiedziła knajpę MasterChefa

Tiktokerka w dość pochlebnych słowach wypowiedziała się na temat serwowanych tam rarytasów. Jak zaznaczyła, menu oferuje zapiekanki różnych rodzajów, a każda z nich jest sowicie pokryta wybranym farszem.

Zapiekanki mają dobry farsz, a do tego mają go bardzo dużo - mówi na udostępnionym wideo Aga Testuje.

Ceny zapiekanek zaczynają się od 17 zł. Na zdjęciach dostępnych w internecie widzimy z kolei, że najdroższa pozycja kosztuje 38 zł. Vlogerka nie uznała tego za minus, jednak wielu internautów komentujących film zwróciło uwagę, że jest to dość wygórowana cena ze tego rodzaju danie.

"Farsz z bułką za 17 zł", "Jak dla mnie bez szału, tym bardziej za taką cenę…" - pisali niektórzy użytkownicy.

Jednocześnie sporo osób zauważyło, że na tle obecnych cen w innych restauracjach 17 zł to wcale nie jest tak dużo. Kwotę tłumaczą też inflacją, rosnącymi cenami prądu i składników.

Wychodziłeś z domu ostatnio i widziałeś ceny w sklepach? Widziałeś podwyżki mediów? - napisała jedna z osób.
To raczej normalna cena, pracowałam w zapiekarni w małym mieście i duża kosztowała ok. 18 zł i to ponad 2 lata temu - skomentował ktoś inny.
Zapraszamy do Kołobrzegu, gdzie najtańsza kosztuje 25 zł - dodał kolejny internauta.

"Zabrakło reakcji Maillarda"

Autorka filmu bardziej niż na cenę zwróciła uwagę na coś innego. Po zjedzeniu zapiekanki od Damiana Kordasa Aga Testuje uznała, że w potrawie zabrakło "reakcji Maillarda". "Dzięki niej potrawy zyskują bogaty i złożony smak, a ich struktura staje się delikatna i chrupiąca" - słyszymy na filmie.

Czym jest reakcja Maillarda? Jak dowiadujemy się z jednego z blogów kulinarnych, określa się ją także jako "nieenzymatyczne brązowienie" i ma ona wpływ na końcowy smak produktów oraz kolor żywności. To ten czynnik, który powoduje, że mięsa z grilla zyskują ten specyficzny, nasycony aromatem posmak.

W dużym uproszczeniu reakcja Maillarda to seria wielu reakcji chemicznych, zachodzących między cukrami prostymi i aminokwasami, które w efekcie odpowiadają za smak i zapach produktów, a także ich barwę. Reakcję przyspiesza np. smażenie czy grillowanie produktów.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Zobacz także: Trzech liderów podwyżek cen w sklepach. "Efekt wojny i paniki zakupowej"
Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić