Każdy, kto używa piekarnika, wie, jak z czasem tłuszcz i parujące resztki jedzenia gromadzą się na wewnętrznej stronie drzwiczek. Gdy zabrudzenia ostygną i nie zostaną zmyte od razu, po pewnym czasie, trudno jest doczyścić szybę piekarnika. Brudne drzwiczki mogą wpłynąć nie tylko na estetykę, ale i funkcjonowanie urządzenia.
Na dodatek, długo zaniedbywana szyba w drzwiczkach piekarnika staje się trudniejsza do wyczyszczenia na późniejszych etapach. Umycie jej wymaga wtedy sporego wysiłku i zajmuje sporo czasu. Szybę piekarnika najlepiej czyścić po każdym użyciu urządzenia, dzięki czemu nie doprowadzimy do powstania trudnych do usunięcia zabrudzeń. Jeśli jednak zaniedbaliśmy drzwiczki w piekarniku, warto wykorzystać sprytne sposoby, dzięki którym łatwiej pozbędziemy się brudu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wyczyścić drzwiczki piekarnika? Sposoby
Podstawową metodą, która jest zarówno tania, jak i skuteczna, jest użycie sody oczyszczonej i gorącej wody. Soda to powszechnie dostępny składnik, który doskonale rozpuszcza tłuszcz. Aby przygotować domowy środek czyszczący, łączymy pół szklanki sody z wodą, by powstałą gęsta pasta. Następnie smarujemy powierzchnię drzwiczek grubą warstwą pasty i zostawiamy na kilka godzin. Kolej krok to zmycie pasty z powierzchni drzwiczek i wytarcie ich do sucha.
Innym równie skutecznym sposobem jest użycie coli i płynu do naczyń. Poprzez połączenie tych dwóch składników, uzyskujemy detergent z dużą ilością kwasu fosforowego, który pomaga rozpuścić nawet najtrudniejsze plamy. Wystarczy wymieszać colę z płynem do naczyń w proporcji 1:1 i rozprowadzić mieszankę na drzwiczkach piekarnika. Po około 15 minutach zetrzyj resztki zabrudzeń wilgotną gąbką.
Piekarnik można również skutecznie wyczyścić za pomocą tabletki do zmywarki. Jak to zrobić? Potrzebny będzie żaroodporny pojemnik, tabletka do zmywarki i woda. Włóż do niego tabletkę do zmywarki i zalej wodą. Pozwoli to na stworzenie mocnego roztworu, który doskonale poradzi sobie z osadami. Następnie, umieść pojemnik w środku piekarnika, nagrzej go do temperatury około 100 stopni Celsjusza i pozostaw na około pół godziny. Dzięki temu para wodna, zawierająca aktywne składniki detergentów, będzie mogła skutecznie dotrzeć do wszystkich zakamarków urządzenia. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw go do ostygnięcia. Po całym procesie otwórz piekarnik i za pomocą miękkiej szmatki delikatnie przetrzyj jego wnętrze.
Jak utrzymać piekarnik w czystości?
Jak w przypadku wielu codziennych obowiązków, kluczem do sukcesu jest regularność. Wykonywanie czyszczenia po każdym użyciu piekarnika pozwoli uniknąć nagromadzenia trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Czysty piekarnik to podstawa smacznych i zdrowych dań. Ponadto dbanie o jego wnętrze i usuwanie resztek jedzenia i przypaleń zwiększa bezpieczeństwo gotowania. Regularne sprzątanie nie tylko wydłuża żywotność sprzętu, ale także sprawia, że potrawy smakują lepiej. Dbając o czystość, unikamy nieprzyjemnych zapachów i dymu, które mogą powstawać podczas pieczenia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.