Trudno wyobrazić sobie lato bez czereśni. Ten aromatyczny owoc można wykorzystać na wiele sposobów. Chętnie jemy je na surowo, ale także wykorzystujemy do ciast i innych sezonowych deserów. Niestety, ogonki owoców najczęściej lądują w koszu. Niewielu z nas wie, że można je wykorzystać w pożyteczny sposób.
Czereśnia - samo zdrowie
Czereśnie kryją w sobie całą moc witamin i minerałów. Są bogate w związek o nazwie cyjanidyna, który u pacjentów z artretyzmem może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Poza tym w czereśniach można znaleźć witaminy z grupy B, które również wspomagają leczenie artretyzmu.
To jednak nie wszystko.Czereśnie to także źródło potasu, który dobroczynnie wpływa na pracę serca, a także pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.
Dieta bogata w czereśnie jest także polecana osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy - owoc ten składa się w 80 proc. z wody i ma niewiele kalorii.
Nie tylko owoce
Okazuje się, że nie tylko owoce czereśni mogą dobroczynnie wpływać na zdrowie. Pełne wartościowych składników są także ich łodyżki. Zamiast je wyrzucać, wysusz je i zrób z nich napar. Ogonki z czereśni wystarczy gotować przez 10-15 minut (30g ogonków na 1 l wody) i odstawić do naciągnięcia przez kilkanaście minut. Tak przygotowaną herbatkę należy pić dwa razy dziennie po 100 ml, przez 3-4 dni. Napój jest gorzki w smaku, ale nie należy go dosładzać. Tylko wtedy będzie prawdziwym eliksirem zdrowia.
Nie sposób wymienić wszystkich korzyści płynących ze spożywania herbatki z szypułek: napój przyspiesza metabolizm i pomaga rozprawić się z oponką na brzuchu, oczyszcza organizm, wspomaga pracę nerek, a także zmniejsza bóle pleców, mięśni i stawów. Na zdrowie!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.