Uwielbiane przez miliony osób na całym świecie, awokado należy aktualnie do jednego z najpopularniejszych (i najzdrowszych) owoców. O tym, dlaczego warto je jeść, nie trzeba pisać wiele. To źródło cennych witamin z grup A, B, C czy E oraz składników mineralnych. Ma spore ilości błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mało kto jednak wie, że oprócz pysznej, "zielonej części", możemy wykorzystać także jego pestkę.
Nie wyrzucaj pestki z awokado
Tak, tak. Pestka z awokado również spełnia swoją niezwykle ważną rolę. Po pierwsze, możesz ją wysuszyć, zmielić, a następnie dodawać do koktajli, sałatek czy owsianek. Po drugie, możesz ją po prostu zostawić w całości, a potem zasadzić! Dzięki temu będziesz miał/a swoje własne drzewko z awokado obok siebie. Spróbuj, a nie będziesz żałował/a.
Zobacz także: Codziennie jadła jedno awokado. Efekty były zaskakujące
Zasadź własne awokado z pestki
Jest to naprawdę bardzo proste, choć wymaga sporej cierpliwości. Do zasadzenia awokado z pestki potrzebujesz jedynie niewielkiego pojemnika, kilka wykałaczek i wodę.
W połowie wielkości pestki wbij trzy bądź cztery wykałaczki, a następnie umieść całość w pojemniczku/szklance z wodą. Włóż tak, aby część pestki była zanurzona. Po pewnym czasie zacznie ona pękać i wypuści tzw. ogonek. Ważne jest, żeby cały czas miała wodę.
Nie przejmuj się czernieniem pestki lub opadającą skórką - nie ma to wpływu na dalszy rozwój twojego awokado. Doglądaj czy wykałaczki się dobrze trzymają, dolewaj wody. Jeżeli ujrzysz korzonek, to już połowa sukcesu. Wtedy czekaj na kolejny etap - łodygę.
Jeśli pojawią się pierwsze listki, oznacza to, że możesz przesadzić swoje awokado do ziemi. Świetnie sprawdzi się w mieszkaniu, bo lubi światło, ciepło i stałe podlewanie. Nie jest zbyt wymagające. Będzie wyjątkowo piękną rośliną ozdobną przez 8, a nawet 10 lat, bo właśnie tyle trzeba czekać na pierwsze owoce. Cóż, życzymy więc powodzenia!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.