Mandarynki często nazywane są młodszymi siostrami pomarańczy. Niemniej jednak owoce te są nie tylko od nich mniejsze, ale według opinii smakoszy cytrusów, także słodsze. Mandarynki to ulubiony owoc Polaków zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są niezwykle smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe, zwłaszcza jeśli chodzi o jedną z niepozornych części tego soczystego owocu.
Albedo, czyli samo zdrowie
Najzdrowszą częścią mandarynki jest albedo, czyli niezwykle cienka i biała skórka, która pokrywa owoc. Jest ona tzw. pośrednikiem między pomarańczową skórką, a soczystym miąższem owocu. Wielu uważa, że albedo to najbardziej niesmaczna część mandarynki i pewnie jest w tym sporo racji. Nie zmienia to jednak faktu, że część tę uważa się również za najzdrowszą.
A jakie są korzyści płyną ze spożywania albedo? Dzięki tej cieniutkiej skórce układ pokarmowy funkcjonuje znacznie lepiej, a to za sprawą bogatych pektyn, które zwalczają w organizmie nadmiar cholesterolu. Albedo to także tzw. źródło młodości. Zawiera bowiem moc witamin, które mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Biała skórka to błonnik niemalże w czystej postaci. Dzięki niemu uczucie sytości zachowasz na dłużej.
Zdrowe cytrusy
Pewnie zastanawiasz się, jakie właściwości zdrowotne ma albedo w połączeniu z miąższem mandarynki. Bogata zawartość witamin A i C w spożywanych cytrusach wspomaga układ odpornościowy i hamuje naturalny proces starzenia się skóry. Ma ona także pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca oraz mózgu. Co więcej, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Do takich wniosków doszli naukowcy z Jeju National University.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.