Jeżeli kochamy pobudzające właściwości kawy, ale trochę mniej jej naturalny smak, z pomocą idzie wiele przypraw, które podrasują nam poranny napój. Jednak nie tylko cukier to dobry dodatek. Okazuje się, że znacznie lepszym i zdrowszym jest sól. Dlaczego warto dodać do kawy odrobinę tego produktu?
Sól do kawy? Wyniki badań mówią jasno
Jak wynika z artykułu opublikowanego przez tygodnik "Nature", specjaliści nie mają wątpliwości, że odrobiona soli w kawie wyjdzie nam na zdrowie. Przy okazji posolony napój zdecydowanie lepiej smakuje. Sól przyda się nam zwłaszcza wtedy, kiedy nasza ulubiona mieszanka kawy ma wyczuwalną goryczkę. Już odrobina produktu zniweluje mało przyjemny posmak. Smakosze twierdzą, że sól potrafi nawet wydobyć z kawy słodki aromat!
Co ciekawe, w ten sposób przyrządza się kawę od lat. Robią to m.in. mieszkańcy krajów skandynawskich, Turcji czy Tajwanu. Na Węgrzech również jest to bardzo popularna metoda. Sól ma jeden świetny skutek uboczny - dzięki niej na kawie pojawia się pianka.
Dlaczego warto dodać sól do kawy?
Oprócz poprawienia walorów smakowych, dodanie soli ma jeszcze kilka plusów. Naukowcy, których badania zostały opublikowane we wspomnianym tygodniku, zauważają w artykule, że odrobina produktu niweluje zawarty w kawie kwas, który powoduje w następstwie wypłukiwanie się soli z organizmu. Kolejną zaletą jest uzupełnianie przez sól chlorku sodu. Warto jednak podkreślić, że tak przygotowana kawa nie będzie odpowiednia dla osób, które mają problemy z nadciśnieniem.
Jak przyrządzić kawę z solą?
Zdania w tej kwestii są podzielone. Część osób twierdzi, że najlepiej będzie, kiedy dodamy szczyptę soli do delikatnie schłodzonej śmietanki. Inni uważają, że sól należy wsypać do samej kawy, zanim jeszcze zalejemy ją wodą.
Masz news, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam na dziejesie.wp.pl!