Druga połowa marca to idealny czas, by zacząć interesować się przydomowym ogródkiem. Już teraz można zacząć siać i sadzić warzywa oraz zadbać o rośliny, które przetrwały zimę. Nie potrzebujesz do tego drogich specyfików ze sklepu ogrodniczego.
Naturalne produkty mogą zdziałać cuda
Wystarczy, że nie wyrzucisz do kosza resztek po śniadaniu, a wykorzystasz je w duchu idei "zero waste". Osiągniesz zadowalające efekty, a przy okazji przyczynisz się do poprawy stanu środowiska. Które "odpadki" wzbogacą glebę? Okazuje się, że genialne są skorupki po jajkach, fusy po kawie, torebki herbaty i skórki banana.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Twój ogródek będzie tak piękny jak nigdy dotąd
Trikami na portalu The Sun podzielił ogrodnik Neil McKenzie. Po pierwsze, poleca posypywanie gleby pokruszonymi skorupkami jaj, gdyż są one bogatym źródeł wapnia i pomagają zbudować w roślinach silne ściany komórkowe.
Z kolei skórki po bananie przedstawia jako "kopalnię złota", jeśli chodzi o zawartość potasu, fosforu i wapnia. Gdy zakopiesz kawałki w ziemi, rośliny nie tylko staną się odporniejsze, ale w mig pojawi się na nich wysyp kwiatów i owoców.
Natomiast posiadacze roślin kwasolubnych, np. róż, azalii czy krzewów jagodowych, powinni rozsypać wokół nich fusy po kawie, które "pomagają obniżyć pH gleby, zapewniając idealne środowisko do uprawy".
Nie można też zapomnieć o zużytych torebkach po herbacie. "Zakop je tuż pod powierzchnią gleby, aby zatrzymać wilgoć, ograniczyć infekcje grzybicze i zapewnić roślinom zastrzyk składników odżywczych" – mówi ekspert portalowi The Sun.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.