Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zimą nigdy ich nie jedz. Te owoce i warzywa osłabią odporność

1

Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie warzywa i owoce służą naszemu zdrowiu. Okazuje się, że niektórych należy wystrzegać się zwłaszcza zimą właśnie z powodów zdrowotnych. Mogą być nafaszerowane pestycydami i chemią. "Express Bydgoski" ostrzega przed spożywaniem produktów pozasezonowych.

Zimą nigdy ich nie jedz. Te owoce i warzywa osłabią odporność
Zimą warto jeść sezonowe warzywa i owoce (Adobe Stock)

Zimą nie wszystkie owoce i warzywa są bezpieczne do spożycia. "Express Bydgoski" informuje, że wiele z nich jest pryskanych chemikaliami, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców dziennie, ale warto wybierać produkty sezonowe. Zimą należy unikać owoców jagodowych, takich jak truskawki i maliny, oraz warzyw jak szpinak czy pomidory.

Nie wszystkie owoce i warzywa powinny być spożywane w miesiącach zimowych. Wiele z nich jest w tym czasie pryskanych chemikaliami czy pestycydami, które mają ochronić zbiory uprawiane w warunkach pozasezonowych, np. w szklarniach - czytamy na stronach dziennika "Fakt ".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Zamiast tego, warto sięgać po warzywa korzeniowe, takie jak buraki i marchew, oraz kapustne, jak brukselka. Wśród owoców zimą najlepiej wybierać jabłka czy gruszki. Chodzi o produkty, które dobrze znoszą zimowanie oraz są dostępne lokalnie.

Dobrą alternatywą dla świeżych warzyw i owoców będą też przetwory. Zamknięte w słoikach lub przerobione np. na kiszonki zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż odmiany sztucznie hodowane poza sezonem.

Przede wszystkim właśnie lokalność gwarantuje bardziej ekologiczny sposób przechowywania, a tym samym użycie mniejszej ilość utrwalaczy chemicznych.

Ponadto spożywanie produktów pozasezonowych może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych i alergii. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co trafia na nasze talerze.

Warto pamiętać, że produkty sezonowe nie tylko smakują lepiej, ale także są bogatsze w wartości odżywcze. Wybierając je, dbamy o zdrowie i dobre samopoczucie.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić