Zimą nie wszystkie owoce i warzywa są bezpieczne do spożycia. "Express Bydgoski" informuje, że wiele z nich jest pryskanych chemikaliami, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców dziennie, ale warto wybierać produkty sezonowe. Zimą należy unikać owoców jagodowych, takich jak truskawki i maliny, oraz warzyw jak szpinak czy pomidory.
Nie wszystkie owoce i warzywa powinny być spożywane w miesiącach zimowych. Wiele z nich jest w tym czasie pryskanych chemikaliami czy pestycydami, które mają ochronić zbiory uprawiane w warunkach pozasezonowych, np. w szklarniach - czytamy na stronach dziennika "Fakt ".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast tego, warto sięgać po warzywa korzeniowe, takie jak buraki i marchew, oraz kapustne, jak brukselka. Wśród owoców zimą najlepiej wybierać jabłka czy gruszki. Chodzi o produkty, które dobrze znoszą zimowanie oraz są dostępne lokalnie.
Czytaj także: Po zjedzeniu obiadu sięgasz po deser? Ekspert ostrzega
Dobrą alternatywą dla świeżych warzyw i owoców będą też przetwory. Zamknięte w słoikach lub przerobione np. na kiszonki zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż odmiany sztucznie hodowane poza sezonem.
Przede wszystkim właśnie lokalność gwarantuje bardziej ekologiczny sposób przechowywania, a tym samym użycie mniejszej ilość utrwalaczy chemicznych.
Ponadto spożywanie produktów pozasezonowych może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych i alergii. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co trafia na nasze talerze.
Warto pamiętać, że produkty sezonowe nie tylko smakują lepiej, ale także są bogatsze w wartości odżywcze. Wybierając je, dbamy o zdrowie i dobre samopoczucie.