Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zimą nigdy ich nie jedz. Te owoce i warzywa osłabią odporność

1

Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie warzywa i owoce służą naszemu zdrowiu. Okazuje się, że niektórych należy wystrzegać się zwłaszcza zimą właśnie z powodów zdrowotnych. Mogą być nafaszerowane pestycydami i chemią. "Express Bydgoski" ostrzega przed spożywaniem produktów pozasezonowych.

Zimą nigdy ich nie jedz. Te owoce i warzywa osłabią odporność
Zimą warto jeść sezonowe warzywa i owoce (Adobe Stock)

Zimą nie wszystkie owoce i warzywa są bezpieczne do spożycia. "Express Bydgoski" informuje, że wiele z nich jest pryskanych chemikaliami, co może prowadzić do problemów zdrowotnych.

Eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 400–500 g warzyw i owoców dziennie, ale warto wybierać produkty sezonowe. Zimą należy unikać owoców jagodowych, takich jak truskawki i maliny, oraz warzyw jak szpinak czy pomidory.

Nie wszystkie owoce i warzywa powinny być spożywane w miesiącach zimowych. Wiele z nich jest w tym czasie pryskanych chemikaliami czy pestycydami, które mają ochronić zbiory uprawiane w warunkach pozasezonowych, np. w szklarniach - czytamy na stronach dziennika "Fakt ".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Zamiast tego, warto sięgać po warzywa korzeniowe, takie jak buraki i marchew, oraz kapustne, jak brukselka. Wśród owoców zimą najlepiej wybierać jabłka czy gruszki. Chodzi o produkty, które dobrze znoszą zimowanie oraz są dostępne lokalnie.

Dobrą alternatywą dla świeżych warzyw i owoców będą też przetwory. Zamknięte w słoikach lub przerobione np. na kiszonki zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż odmiany sztucznie hodowane poza sezonem.

Przede wszystkim właśnie lokalność gwarantuje bardziej ekologiczny sposób przechowywania, a tym samym użycie mniejszej ilość utrwalaczy chemicznych.

Ponadto spożywanie produktów pozasezonowych może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych i alergii. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co trafia na nasze talerze.

Warto pamiętać, że produkty sezonowe nie tylko smakują lepiej, ale także są bogatsze w wartości odżywcze. Wybierając je, dbamy o zdrowie i dobre samopoczucie.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Fenomenalna Izabela Marcisz. Drugie złoto na Uniwersjadzie w Turynie
Starcie gigantów. Świątek kontra Raducanu w Australian Open
Przyleciał do Europy zastąpić Lewandowskiego. Kończy się to rozwodem
Padł rekord. Zagraniczni turyści pokochali to miejsce
Starship: Kolejna lekcja dla SpaceX, nie porażka
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić