Zjedz tylko trochę. Od razu poczujesz sytość

2

Plasterki owocu w kształcie gwiazdek. Czy może być coś lepszego? Ale czy piękny wygląd idzie w parze z doskonałym smakiem i pełnią wartości odżywczych? Dowiedz się więcej o egzotycznej karamboli, a szybko zapragniesz zapolować na nią w sklepie.

Zjedz tylko trochę. Od razu poczujesz sytość
Egzotyczny gwiaździsty owoc jest źródłem wielu cennych składników (Adobe Stock)

Podczas gdy mango, marakuja, liczi czy nawet papaja nie jest dla nas już niczym nadzwyczajnym, to egzotyczna karambola nadal wzbudza zainteresowanie. W polskich sklepach jest bowiem stosunkowo rzadko spotykana. Aby na nią zapolować, musimy poczekać do jesieni. Ale zdecydowanie warto, ponieważ zachwyca słodko-kwaśnym smakiem i bogactwem składników odżywczych.

Karambola, czyli owoc w kształcie gwiazdki

Karambola, zwana także oskomianem pospolitym czy gwiaździstym owocem (ang. starfruit), w naturze występuje w Malezji oraz Indonezji na wyspie Jawa, lecz jej siedliska można spotkać także w Afryce i obu Amerykach.

Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych egzotycznych owoców, a to wszystko dzięki swojemu unikalnemu kształtowi. Po przekrojeniu w poprzek, jego pięcioramienne segmenty tworzą kształt przypominający gwiazdę, co sprawia, że karambola jest popularnym dodatkiem do dekoracji potraw.

Ale przede wszystkim warto ją jeść (nawet w całości wraz z cienką skórką)! Nie tylko dlatego, że jej soczysty miąższ ma słodko-kwaśny smak porównywamy do winogrona z dodatkiem cytryny. Ale na karambolę warto skusić się głównie ze względu na składniki odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zagraniczna truskawka sprzedawana jako polska. Jak nie dać się oszukać?

Karambola – składniki odżywcze i przeciwwskazania

Gwiaździsty owoc zawiera znaczne pokłady witaminy C, która wspiera pracę układu odpornościowego oraz gwarantuje piękny wygląd skóry. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E.

Zawiera też niezwykle ważny dla zdrowia błonnik, który ponadto wywołuje uczucie sytości. Dlatego karambola jest genialnym owocem dla osób na dietach odchudzających. Na potwierdzenie tej tezy warto wspomnieć, że 100 g owocu dostarcza tylko 31 kcal. Możemy tu też mówić o niskim indeksie glikemicznym, działaniu przeciwzapalnym czy obecności niezwykle potrzebnych przeciwutleniaczy.

Ale czy są osoby, które nie powinny spożywać karamboli? W przypadku przyjmowania leków na nadciśnienie tętnicze i choroby serca warto skonsultować się z lekarzem. Ponadto karambola zawiera kwas szczawiowy, który może być niebezpieczny dla osób z niewydolnością nerek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić