Święta wielkanocne wielu osobom kojarzą się przede wszystkim z jajkami pod różnymi postaciami. Lądują na naszych stołach zarówno jako potrawy, często też wykonujemy z nich ozdoby. Wiele osób pozbywa się skorupek, wrzucając je na kompost lub do kosza. Jeżeli posiadamy działkę, skorzystajmy z tego, co zawiera w sobie skorupka. Efekty powinny nas usatysfakcjonować.
Naturalny nawóz ze skorupek z jajek
Skorupki od jajek zawierają wiele cennych minerałów oraz witamin. Dzięki wysokiego poziomu m.in. magnezu, żelaza, a także potasu i wapnia są idealnym składnikiem domowego nawozu, szczególnie gdy mówimy o odżywianiu roślin doniczkowych, hortensji, piwonii, liliowców czy dereni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy, że pokruszymy skorupki na drobne kawałki lub zmielimy na pył, a następnie zalejemy je gorącą wodą i pozostawimy na siedem dni. Dobrze, aby co pewien czas zamieszać powstający nawóz, aby w pełni skorzystać z witaminowo-minerałowej bomby zawartej w skorupkach. Po wyznaczonym czasie możemy podlewać rośliny w ogrodzie powstałą mieszanką, która zapewni nam ich szybszy wzrost. Taka odżywka nada się też m.in. do nawożenia warzyw.
Nasze babcie wykorzystywały też skorupki w nieco odmienny sposób - rozsypywały je pokruszone bezpośrednio pod roślinami. Ta metoda również jest skuteczna. Dodatkowo zyskamy coś jeszcze.
Jak wykorzystać skorupki z jajek w ogrodzie?
Okazuje się, że skorupki działają jak "straszak" na... ślimaki. Ostre krawędzie pokruszonych skorupek będą bowiem stanowić naturalną przeszkodę dla szkodników. Aby uniknąć zranienia, będą omijać "skorupkowe pole" szerokim łukiem, a nasze grządki oraz kwiaty będą bezpieczne.
Zobacz też: Biega po twojej łazience? Może żyć nawet 8 lat!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.