Ogórki są pyszne pod każdą postacią. Jednak to małosolne zajmują szczególne miejsce w sercach wielu smakoszy. Chodzi o to, by świeże ogórki gruntowe jak najszybciej zanurzyć w zalewie (oczywiście zgodnie z tradycyjną metodą) i zjeść od dwóch do siedmiu dni od momentu umieszczenia ich w słoikach.
Jednak okazuje się, że pyszne ogórki małosolne mogą zrobić też osoby, które nie lubią "bawić się" w słoiki i zalewy, a także oczekują jak najszybszych efektów. Przepis stał się prawdziwym hitem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Wsyp pod sadzonki. Ogórki będą rosły jak szalone
Chrupkie ogórki małosolne z woreczka
Najlepiej postawić na ogórki krajowe, gruntowe, małe i jędrne. W najlepszej sytuacji są oczywiście osoby, które uprawiają ogórki we własnym, przydomowym ogródku warzywnym. Cały trik na przygotowanie ekspresowych ogórków małosolnych polega na tym, by wsadzić je wraz z przyprawami do woreczka strunowego.
Jak zrobić ogórki małosolne w 24 godziny?
Potrzebujesz około kilograma ogórków. Do tego kilka ząbków czosnku, mały korzeń chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, dwa liście laurowe oraz oczywiście gałązkę kopru. To wszystko należy przysypać jeszcze łyżeczką soli i wstawić do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie trzymaj ogórki w otwartym woreczku w temperaturze pokojowej przez następne 20-24 godziny. I gotowe.
Przed rozpoczęciem całej procedury pamiętaj, by dokładnie umyć ogórki. Najlepiej je dodatkowo wymoczyć (ok. dwie godziny). Dla podbicia walorów smakowych pokrój czosnek i chrzan na kawałki, ziele angielskie lekko rozgnieć, a liście laurowe pokrusz. Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.