Alarmuje w tłusty czwartek. Wcale nie chodzi o kalorie

Daria Ładocha, kulinarna ekspertka, przestrzega przed niebezpieczeństwami związanymi z tłustym czwartkiem. "Proszę uważać na gorący tłuszcz" - mówi w rozmowie z "Faktem".

Tłusty czwartek. Przestroga dla Polaków od Darii Ładochy.Tłusty czwartek. Przestroga dla Polaków od Darii Ładochy.
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram | Marek SLUSARCZYK
Mateusz Domański

Tłusty czwartek to dzień, w którym Polacy tradycyjnie spożywają pączki i faworki. Daria Ładocha, znana prezenterka telewizyjna, w rozmowie z "Faktem" podkreśla, że podczas przygotowywania pączków trzeba być bardzo ostrożnym.

Warto sobie go usmażyć, chociaż jeżeli nie mamy armii do karmienia, to może lepiej kupić - radzi Ładocha. - Proszę, żeby uważać na gorący tłuszcz. Nie wsadzamy tłuszczu do zlewu, który jest gorący po smażeniu pączków. No i też uwaga na palce - ostrzega.

Sama doświadczyła niebezpieczeństw związanych z przygotowywaniem faworków, co przypłaciła "kulinarnym tatuażem".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym Paulina Krupińska i Sebastian Karpiel-Bułecka się różnią? "Jestem łagodną osobą? Nie, ja nie dam sobie w kaszę dmuchać"

Ładocha podkreśla, że tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, kiedy można sobie pozwolić na "drobne grzeszki".

To jest jakieś też celebrowanie pewnej chwili, więc myślę sobie, że każdy ma możliwość i prawo do tego, żeby sobie zjeść jednego ulubionego pączka. A jak będą dwa, to też się nic nie stanie - dodaje.

Dla wielu Polaków tłusty czwartek to okazja do radości i pożegnania się z tłustymi potrawami przed wielkim postem. Ładocha przypomina, że choć to tylko jeden dzień w roku, warto zachować umiar i ostrożność, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek.

Skąd wziął się tłusty czwartek?

Tłusty czwartek ma swoje korzenie w dawnych wierzeniach i obrzędach ludowych. Początkowo było to święto pożegnania zimy i powitania wiosny, obchodzone już w czasach starożytnych.

Wtedy zamiast słodkich pączków spożywano tłuste potrawy, głównie mięso i chleb ze smalcem, a także pączki w wersji wytrawnej - nadziewane słoniną i smażone na smalcu. Był to sposób na uczczenie końca zimowego okresu głodu i przygotowanie się do wiosennych zbiorów.

Wybrane dla Ciebie
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Uczeń podstawówki miał dusić nauczycielkę. Policja poinformowana dwa dni później
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Zapłacił za zakupy dziecka w Biedronce. Wytłumaczył, dlaczego
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Uciekł ze szpitala psychiatrycznego. Ranni strażnicy. Nowe informacje
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Incydent z Ryanair. Samolot uderzył w cysternę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Była w towarzystwie Kim Dzong Una. Może przejąć po nim władzę
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
Młodzi rodzice nie żyją. Szlaban był otwarty? Głos z prokuratury
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
W Warszawie zmarł białoruski dziennikarz. Będzie sekcja zwłok 37-latka
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
Komunikat ws. kapsuły Nyx. Wspomniano też o Polakach
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
15 mln zł za życie Maksa. Rodzice chłopca próbują dokonać niemożliwego
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Gruzin zatrzymany na gorącym uczynku. Będzie deportowany
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Rosja może opracowywać broń przeciw satelitom Starlink. Wywiady NATO ostrzegają
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami
Auto wpadło w poślizg. Dramatyczne chwile pod Szamotułami