Ach, te jesienne wieczory. Kanapa, kocyk, kominek i... słone, tuczące przekąski! Frytki z cukinii to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Możesz się nimi zajadać i wciąż cieszyć się dobrą sylwetką!
Frytki z cukinii. Składniki:
- 500 g cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- ok. 2/3 szklanki bułki tartej
- sól morska i zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy extra vergine
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Frytki z cukinii. Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C (góra i dół z termoobiegiem);
- Cukinię pokroić na podłużne kawałki;
- Jajko roztrzepać w głębokim talerzu z dodatkiem mleka;
- Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek;
- Wymieszać;
- Na oddzielny talerz wysypać bułkę tartą;
- Na większej blaszce do pieczenia wylać łyżkę oliwy extra vergine i rozsmarować ją;
- Cukinię najpierw maczać w jajku, później obtaczać w bułce i odkładać na blaszkę z zachowaniem odstępów;
- Wstawić do nagrzanego piekarnika;
- Piec przez około 15 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę, skrapiając je pozostałymi 2 łyżkami oliwy;
- Doprawić solą i podawać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl