Znudziły Ci się tradycyjne dodatki do schabowego? Na myśl o mizerii czy marchewce z groszkiem robi Ci się niedobrze? Świetnie trafiłeś! Grzyby po kaszubsku urozmaicą każde danie.
Czytaj też: Chlebowa sałatka to hit! Przepis wg Makłowicza
Przepis na leśne grzyby po kaszubsku. Składniki:
- 1 kg ugotowanych grzybów
- pół kg cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki oleju
- Zalewa: 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki ostrej papryki
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek octu 10%
- 5 łyżek passaty pomidorowej
Czytaj też: Przepis na ciasto salceson. Jest przepyszne!
Przepis na leśne grzyby po kaszubsku. Wykonanie:
- Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na większe kawałki.
- Zalalać wodą po włożeniu do rondla, posolić, zagotowaać, ok. 10 minut.
- Odcedzić.
- Do rondla wlać trochę oleju.
- Poddusić lekko cebulę pokrojoną w piórka, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
- Wlać resztę oleju i dodać grzyby.
- Zmniejszyć ogień.
- W międzyczasie przygotować zalewę.
- Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy.
- Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.
- Do grzybów dodać wrzącą zalewę.
- Wymieszać, podgotować, gorącymi grzybami w zalewie napełnić słoiki.
- Mocno zakręcić.
- Słoiki odwrócić i położyć na desce do góry nogami.
- Dla pewności można pasteryzować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl