Przepis na jesienne drożdżówki to obecnie must-have w każdej kuchni! Mięciutkie, pełne jabłek i konfitury dyniowej przypominają o smakowaniu życia. Bądź dziś dla siebie dobry, zapomnij o diecie i ciesz się tym wyjątkowym smakiem.
Przepis na jesienne drożdżówki. Składniki:
- 550 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g. świeżych drożdży
- 2 jaja
- 75 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 300 g jabłek obranych i startych na grubych oczkach
- mały słoiczek dżemu z dyni
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Jesienne drożdżówki. Wykonanie:
- Do mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
- Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać.
- Następnie wsypać przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
- Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione masło.
- Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
- Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
- Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby pozbyć się pęcherzyków.
- Rozwałkować na duży prostokąt.
- Nałożyć masę składającą się z jabłek i konfitury dyniowej.
- Ciasto zwinąć w rulon.
- Ostrym nożem pokroić krążki na szer. 3 cm.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gotowe krążki ciasta.
- Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: